Накратко здравословните ползи на тиквата са огромни. Тя е богата на калий и магнезий, необходими за сърцето, а желязото - при слабост и анемия. Фибрите и пектинът действат срещу лошия холестерол и улесняват перисталтиката. Оранжевият цвят говори за наличието на провитамин А (бета-каротин), особено полезен за зрението. Антиоксидантното действие на витамин С подмладява, а витамините от групата В действа успокояващо и укрепващо нервната система. Освен че е толкова полезна, пълнената печена тиква с ядки и плодове е истинско вкусово вълшебство.

Рецептата е много лесна за изпълнение, но трябва да си предвидите по-дълго време за печене. Аз я пекох 2 ч. 45 мин. на 250 градуса.

Цяла тиква, кой с каквато разполага, се отрязва на 2-3 см под дръжката. Изчиства се от семките и меката вътрешност. Аз я изтъргвам с лъжица.

Пълнежът е много разнообразен, изключително вкусен и полезен. Най-отдолу слагам 2-3 лъжици кафява захар и шепа ядки от орехи. Върху тях подраждам нарязаните на лунички обелени сурови ябълки. Върху тях за разкош слагам нарязани сухи кайсии. Поръсвам с канела, джинджифил и индийско орехче. Следващият слой е от нарязаните на малки кубчета обикновен локум. След това обилно покривам цялата вътрешност със  суровите цели бадеми.

Снимка: Вергиния Николова

Пълнежът завършвам със сушени сини сливи, нарязани на четири. Така напълнената тиква, покривам с нейното тиквено капаче. Слагам я в тавичка с малко вода и я оставям да се  пече 2 часа и половина на 250 градуса. Накрая свалям тиквения капак и я пека още 15 мин в силната фурна.

Снимка: Вергиния Николова

За средно голяма тиква са необходими:

  • 1  ч. ч. орехови ядки
  • 1 ч. ч. сурови бадеми
  • 1  ч. ч. сушени сини сливи
  • 2 сурови ябълки
  • ½  ч. ч. кайсии
  • 1 кутия локум
  • 2 с. л. кафява захар
  • щипка джинджифил
  • щипка индийско орехче.
  • 1/2 ч. л. канела

Сервира се на парчета като торта.