Повече от един милиард души по света на възраст между 12 и 35 години рискуват да получат необратима загуба на слуха заради излагането на силни звуци - като музиката, която обичат да слушат на смартфона си.

Препоръките на експертите от Световната здравна организация (СЗО) за предотвратяване на загуба на слуха, предизвикана от силен шум и свързаните с това състояния като тинутус (често усещан като звънтене в ухото), включват по-добър контрол върху персоналните аудио плеъри и смартфони, които да следят колко силно и колко дълго хората слушат музика.

"Над един милиард млади хора са изложени на риск от загуба на слуха, просто защото правят това, което наистина много обичат - да слушат редовно музика през слушалките на техните мобилни устройства", коментира д-р Шели Чада, технически директор, работещ за предотвратяване на глухотата и загубата на слуха към СЗО.

Ако сте любители на музиката, в сайта на ООН можете да намерите повече информация за опасностите, свързани със загуба на слуха заради смартфоните и аудио плеърите.