Дилянката с латинско име Valeriana officinalis е известно лечебно растение, което расте и по нашите земи. Притежава остра характерна миризма, която въздейства и силно привлича котките.

Във фитохимичните лаборатории и у нас са правени множество анализи за изолиране на активните съставки, за да се определи техният ефект върху физиологичните процеси в човешкия организъм. Интересен е фактът, че валепотриатите, основната активна съставка, самостоятелно изолирани не оказват така добър ефект, както пълната комбинация от вещества в тоталния извлек. 

Лечебните ефекти на валерианата са:

- Нормализира нервните процеси -успокоява нервната възбуда, премахва страховете и тъгата.
- Подобрява качеството на съня и премахва кошмарните сънища.
- Премахва спазмите на гладката мускулатура и успокоява климактеричните усещания.
- Нормализира нарушения сърдечен ритъм (тахикардия)
- Понижава кръвното налягане. 

Приготвяне на чай от сухи корени валериана 

2 чаени лъжички сухи наситнени корени от валериана се заливат с 250 мл вода и се варят 3 мин. След това отварата се оставя около 15 мин., за да се охлади и след прецеждане чаят е готов за пиене. Това е дозата за един човек. Ако ви е трудно да го изпиете наведнъж , пийте на глътки вечерно време един час преди лягане.

През деня също ще ви успокои, но може да намали концентрацията и работоспособността ви. По-добре е да редувате видовете чай, защото дори и към валерианата може да се развие пристрастяване.