Едно от петте сетива – зрението, притежаваме благодарение на очите, когато те са здрави. Неврофизиолозите гледат на тях като на изнесена навън част от мозъка. Макар и много нежни, те влизат ежедневно в пряк контакт с променливата външна среда. Когато подчертаваме, че към нещо трябва да се отнасяме с изключително внимание, използваме поговорката: "Пази го като очите си”.

Мигането и сълзите са естествената защита на очите, но лична грижа на всеки от нас е да пази очите си от увреждане. Силното лятно слънце - и по-конкретно неговите ултравиолетови лъчи, ги увреждат и затова се препоръчва носене на очила с UV филтър. Доказано е, че

хората, чиято професия изисква работа на открито през лятото, развиват по-често катаракта,

т.е. перде на окото. Разбира се, че лечение има и това е чрез замяна на помътнялата леща с изкуствена. Човек възвръща зрението си още на следващия ден след операцията.

В студените зимни дни очите ни се защитават със сълзене. За хората, които обичат белите спортове

и за тези, които работят на открито при минусови температури, също се препоръчват очила,

които прилягат плътно на лицето и така защитават очите от студа и вятъра, а чрез UV филтъра  - както от директните, така и от отразените от снега силни слънчеви лъчи.

Очите са обект на нараняване още в детската възраст. Офталмологът доц. д-р Руска Христова и нейните колеги от УМБАЛ "Царица Йоанна” - ИСУЛ, разполагат с "музейна сбирка от експонати” - чужди тела, които са отстранени от очите на техни пациенти. Затова те съветват, че за да си опазят очите,

децата трябва да носят очила, когато играят на фунийки,

а по празниците при изстрелване на фойерверки и еуфоричното хвърляне на пиратки родителите да наблюдават къде се намират в този момент децата им. Доц. Христова споменава за невинни травми на очите от тапата на шампанското, при която обаче се получава счупване на костите около очите.

В някои професии, както и в бита, редовно се използват различни химически вещества. За да не могат да попаднат в очите,

работещите с хигиенизиращи препарати, разтворители, бои трябва да ползват прозрачни защитни очила,

каквито могат да се намерят в аптеките. Когато боядисвате, режете дърва или метал, освен шапка и ръкавици, си сложете и очила срещу евентуалното попадане на стружки, стърготини или пръски от химикали в очите.

Специалистите съветват да не се пристъпва към самолечение

При всяка травми с попадане на чуждо тяло спешно посетете офталмолог. Дори когато има минимално одраскване или убождане, поставете чиста кърпа или марля върху окото и направете очна консултация.

Единствено при попадане на химическо вещество в очите, още на място човек трябва обилно да ги измие с вода

В по-голямата част от битовите и професионалните травми лекарите от спешните офталмологични отделения могат да помогнат и да възстановят зрението, но най-добре е, ако направим необходимото да предпазим и защитим очите си.

Професионално мнение за лечението на травмите на очите вижте във "Видео по темата”.