Специалистите по хранене препоръчват ежедневна консумация на мляко и млечни продукти като част от балансираната диета. Чашата прясно мляко с мед в студените вечери и закуската със зърнени храни с прясно мляко са любима храна за цялото семейство. Особено когато млякото е обогатено с калций и витамини, играе важна роля в здравето на костите по време на растежа и намалява вероятността от фрактури в зряла възраст. Наличието на витамин D от своя страна помага за добрата абсорбция на калция, а това е от основополагащо значение за намаляване на риска от чупливост и остеопороза, специално при жените.

Млякото и млечните продукти са най-добрият източник на лесно усвоим калций, който е от жизненоважно значение за изграждането на зъбите. Тъй като прясното мляко е алкално и неутрализира киселините, които се получават при ферментацията на захарите в устата, предпазва зъбния емайл от разрушаване.

Храненето през есента и зимата поставя организма пред сериозни предизвикателства. Ежедневният прием на чаша топло мляко през студените месеци не позволява имунната система да отслабне. Още повече, че то е незаменим източник на протеини, които са много подходящи за нуждите на целия организъм. Млечните белтъчини съдържат и албумини, и глобулини, които са важни за поддържане на съпротивителните сили на организма срещу бактерии и вируси.

След празничните трапези с консумация на повече месо и месни изделия е добре да се премине към млечно-растително разтоварване. Една седмица може да се  даде предпочитание на ястия от зеленчуци, прясно и кисело мляко, извара и сирене.

Любопитно и практично:

Чаша прясно мляко със сварени в него три скилидки чесън носи облекчение на страдащите от астма.

Чаша прясно мляко преди лягане гарантира спокоен сън.

Уют у дома може да се създаде бързо с чаша мляко, затоплено с мед в студените вечери или с горещ шоколад.

Прясното мляко е естествена храна от природата с изключително  висококачествен състав и същевременно лесна за  усвояване от организма.