Плодовете, без които не можем! Не всеки от нас обича плодове, но всъщност, тяхната полза може да ви спести солидно количество средства, оставени в аптеката за лекарства и витамини. Защото плодовете са естествен източник на витамини и още куп полезни вещества.

Но и с плодовете шега не бива: някои от тях гъмжат от захар и ще ви навредят, ако сте се амбицирали да отслабвате. Други обаче имат точно нула захари и ги правят идеални за тази цел. Трети пък са ваш верен съюзник в борбата с вирусите.

След като вчера ви предоставихме част 1 на най-полезните плодовете, днес е ред на част 2:

6. ГРОЗДЕ
Гроздето съдържа важни съставки като танини, флавоноиди и антоцианини. Смята се, че те придават на гроздето неговите противоракови свойства. Полезни са и за възстановяващи се от заболявания, както и за тези, които имат анемия и умора. Всъщност, по време на дългите пости на Махатма Ганди, той пиел гроздов сок, за да поддържа силата си.

7. ПАПАЯ
С ниско съдържание на калории и пълна с хранителни вещества, папаята има повече витамин С от портокала, според експерти. Той е пълен и с витамин А, калий, фолат и фибри. Освен това, съдържа лутеин и зеаксантин - вещества, които предпазват очите ни от свързаната с възрастта слепота.

Папаята помага за предотвратяване на атеросклероза, диабет и сърдечни заболявания. Също така е страхотен избор, когато става въпрос за сърцето. Антиоксидантите се борят с холестерола, присъстващ в кръвта, и му пречат да се образува в плаки, които запушват артериите. Освен това, богатото съдържание на фибри в плода разгражда токсични вещества като хомоцистеин до лесно усвоими аминокиселини, намалявайки вероятността от сърдечен удар.

8. АНАНАС
Ананасите са пълни с витамини и минерали, включително витамин А, витамин С, калций, фосфор и калий. Освен това, са богат на фибри. В добавка, този плод е с ниско съдържание на мазнини и холестерол.

Тъй като ананасите са богати на витамин С, те могат да се борят с вирусите, които причиняват кашлица и настинки. Дори когато вече сте заразени, ананасите могат да ви помогнат, убедени са лекари. Тъй като плодът е пълен с бромелаин, който е ефективен при потискане на кашлицата и премахване на слузта.

9. ЯГОДА
Още един отличен източник на витамин С сред плодовете. Повечето бозайници, с изключение на хората, имат способността да произвеждат витамин С естествено, поради което е важно да приемате редовна доза ягоди.
Диетолозите казват, че ягодите изобилстват още от В2, В5, В6 и К, мед и магнезий. Съдържат и фолиева киселина - ключова съставка в производството на червени кръвни клетки. Ягодите също имат омега мастни киселини и основни фибри.

10. ДИНЯ
Динята е богата на някои от най-важните антиоксиданти, открити в природата, и е отличен източник на витамин С, както и много добър източник на витамин А, особено чрез концентрацията на бета-каротин. Специалистите по хранене препоръчват динята като много добър източник на витамините B6 и B1, както и на магнезий. Поради по-високото си съдържание на вода и калорична стойност, той е класиран като по-ценен от другите плодове.

280 грама диня съдържат 80 калории, нула мазнини, 27 грама въглехидрати, 10 милиграма натрий, 80 микрограма витамин А, много витамин В2, 80 милиграма витамин С, 18 милиграма ликопен и достатъчно количество калий, желязо и калций.