Ако искате да поддържате нормално тегло, трябва да се възползвате от по-достъпните цени на есенното богатство от плодове и зеленчуци. Зареждайте постоянно фруктиерата у дома с пресни плодове. Достатъчно е да изядете 5-10 зърна грозде или една ябълка, но всеки ден. Дисбалансът в храненето между фибри съдържащите храни и въглехидратните храни в полза на захарите провокира метаболитен синдром. Лесен ориентир за метаболитни нарушения е ябълковидното затлъстяване, т.е. натрупване на мазнини в коремната област. 

Обръщайте внимание на "невидимите” източници на мазнини, които се прокрадват в много храни. Например, всички обичаме снаксове, крекери, бисквитки. Разбира се, че те са хранителни продукти, но едностранното хранене само с такива храни е опасно, като създава условия за метаболитен синдром. Сосовете също са "скрит” източник на калории. Предпочитайте печени зеленчуци или задушени на пара за гарнитура към месо и риба.

Полезен съвет за намаляване на приетите с храната калории е да не се възнаграждавате на всеки обяд и вечеря с десерт. Определете си два дни в седмицата за сиропиран десерт, шоколадов крем или парче сметанова торта, а в останалите дни предпочитайте есенните десерти: печена тиква с мед, сини сливи с орехи, кисело мляко с боровинки.

Нормалното тегло основно зависи от това как планирате начина си на хранене за целия ден. Обръщайте внимание на големината на порциите и овладявайте желанието да си сипвате допълнително. Дори, когато сте на ресторант, може да кажете на сервитьора да не поднася на вашата маса панер с хляб.

Повече за митовете за диетичното хранене може да научите от аудиозаписа, публикуван в началото на поста. Това е целият ни разговор със Светослав Николов, радиоводещ на предаването "За София”, излъчен в ефира на bTVRadio на 7.10.2014г.

Свързани статии