Богати на протеини, полезни мазнини и нутриенти, суровите бадемите са супер закуска между храненията. В тази връзка, бадемовото мляко е също толкова здравословно, колкото и суровия продукт.
Оказва се обаче, че бадемовото мляко крие някои неприятни факти. Подсладено, допълнително сгъстено с карагенан и подсилено с различни добавки, един картон мляко рядко съдържа повече от шепа бадеми.
Според редица изследвания бадемовото мляко не е нищо повече от филтрирана вода, разбъркана с малко смлени бадеми, която далеч не си струва парите.
Добрата новина за тези от вас, които трудно биха прежалили любимото си ядково мляко е, че приготвянето му в домашни условия далеч не е толкова непосилна задача, колкото вероятно сте си мислили. Ето как:
Накиснете 300г белени сурови бадеми за два дни в половин литър вода.
Измийте добре и изсипете в блендер. Добавете 400 мл студена вода и смелете добре.
Прецедете получената смес през марля и цедка. Течността, която току що получихте е бадемово мляко.
Подсладете и ароматизирайте по ваше желание. Съхранявайте в хладилник не повече от три дни.
Остатъците от суровите бадеми можете да използвате в сладкиши, мюсли или шейкове.