Няколко са местата по тялото, в които се вглеждаме през лятото, особено когато ходим по-разсъблечени. Например, ръцете когато носим блузки и рокли без ръкави. За да не допуснем натрупване на мастна тъкан и увисване на кожата в задната част на ръцете и да запазим грациозността на движенията си, можем да включим в комплекса от упражнения за корем и талия, и упражнения за ръце. Често пъти дори и при атлетична фигура може да се натрупа мастна тъкан там.

Ето упражнения, които можат да се правят у дома:

Въртене на китките след като повдигнете ръцете пред себе си и започнете да въртите китките си по посока на часовниковата стрелка 10 пъти и след това обратно 10 пъти. Същото може да направите с гирички в ръце. Повдигнете ръцете с гиричките над главата си и започнете да ги свивате в лакътя една след друга и да ги изправяте бавно, така че тежестта да пада назад. Направете 10 повторения с всяка ръка.

Стречингът тонизира мускулите и ги оформя добре. Съберете ръцете пред гърдите в молитвена поза и ги натискатй една към друга. След това сплетете пръстите и протегнете ръцете напред с дланите навън. Протегнете се нагоре и наляво, нагоре и надясно.

Лицевите опори са изключително ефективно упражнение за подобряване на тонуса на задната част на ръцете. Правете толкова лицеви опори, колкото можете с тендеция да увеличаватe постепенно бройката им.

Скачане на въже е много добро упражнение за стягане на цялото тяло и подобряване на тонуса. Тези въртеливи движения са особено добри за мускулите на ръцете.

Много други упражнения може да опитате – висене и набиране на лост или коремни преси на шведска стена, петте тибетски упражнения и много други. Без значение какви упражнения за ръцете и раменния пояс ще предпочетете, те ще окажат своя стягащ и моделиращ ефект върху мускулите на ръцете.

Снимка:Thinkstock/Getty Images