Спортът всеки ден ни помага не само срещу хронични заболявания като диабет, понижава риска от инфаркт и други тежки болести, но също така повдига и настроението ни. Прави ли ни обаче по-активни в личен план и имат ли по-добър социален живот хората, които спортуват?

Тренировки не просто ни правят по-здрави физически, но също така ни стимулират да участваме в позитивни дейности с други хора, сочи проучване, публикувано в научното списание "Journal Personality and Individual Differences".

Не случайно упражненията са препоръчителни при хора с депресия и други смущения на настроението – те повдигат духа и подобряват ежедневието ни.

Изследователи от "George Mason University" провели тест със 179 студенти, като ги помолили да тренират ежедневно в продължение на 21 дни. Участниците също така трябвало да отговорят дали са имали позитивни взаимодействия със семейството си, приятелите, по време на среща или са работили по проект, който са искали да свършат.

Резултатите сочат, че доброволците са участвали в повече социални събития в дните, когато са тренирали, отколкото през дните, в които са пропускали тренировка.

Когато сме депресирани си казваме, че ще излезем навън да тренираме, когато се почувстваме по-добре. Истината е всъщност, че няма да се чувстваме по-добре, докато не излезем”, заявява ръководителят на изследването Кевин Йънг.