Велосипедът е здравословен начин да се придвижим от вкъщи до работата, училището или детската градина. Сдружение „Велоеволюция“ кани всеки, който иска да се присъедини на 20 май, петък, на традиционното майско велошествие, посветено на Световния ден за ходене на работа с колело. Стартът на инициативата ще бъде даден в 18:00 часа на площад „Александър Невски” в София.

След официалното откриване, в 18:30 часа, велосипедистите ще тръгнат по ул. „Г.С. Раковски” – бул. „Патриарх Евтимий” – бул. „Фритьоф Нансен” – бул. „Евлоги Георгиев” – до паметника на Съветската Армия. Всички улици ще бъдат затворени и обезопасени.

Организаторите на велошествието ще направят опит за рекорд за максимален брой превозни средства и техните водачи на площ от 16 паркоместа. Целта е да се покаже как успешно може да се оптимизира пространството в градската среда, когато се използва велосипед като превозно средство.

Традиционното събитие се провежда за 14-ти път в София, като целта му отново е да събере хората, които се придвижват с велосипед в града, и да покаже необходимостта от подобряване на велосипедната инфраструктура и повишаване на безопасността и толерантността по пътищата. bTV е медиен партньор на инициативата.