За да функционира правилно тялото ни, а ние самите да се чувстваме тонизирани  и здрави, имаме нужда от енергия и градивни елементи. И ако машините си доставят енергия с електричество или бензин, то за хората тя идва основно от храната. На Food matters -  първото целодневно събитие на SPIDER SPORT, което се проведе на 12 октомври в демонстрационният ресторант ShowHow, бяха засегнати в дълбочина темите именно за храненето, напитките, витамините и минералите, както и за приготвянето и отглеждането на храната.

Защо да се храним високо мазнинно – ниско въглехидратно ?

75%  от калориите в храната трябва да идват под формата на енергия (мазнини и въглехидрати), а останалите 25% на градивни елементи (протеини). При високо мазнинно – ниско въглехидратното хранене разпределението на различните групи храни е следното - 60% мазнини, 25% протеини и 15% въглехидрати. Приемането на протеини и полезни мазнини е особено важно за хората, които се занимават активно със спорт. Това е така, защото мазнините дават над два пъти повече енергия от въглехидратите. Спортуващите, които така или иначе хабят много енергия във фитнес залата, имат нужда на всяко хранене в менюто им да присъства животински протеин. За да се усвоят тези протеин обаче е нужен пълен комплект минерали  - калций, магнезий, цинк, желязо и др.

Забравете за пърженето!

При този тип хранене полезните мазнини могат да минат топлинна обработка и да променят агрегатното си състояние, но само и единствено под формата на варене, при температура до 175°C. Важно е да подправяте ястията си само със сурови, студено пресовани олиа и зехтини.

Освен мазнините за този режим на хранене са особено важни протеините. Основни източници са месото, яйцата и сирената.

На събитието организаторите предложиха обяд за своите гости, който включваше свинско, патешко конфи и риба. Не се учудвайте от богатството на протеини, количеството и смесването на протеини! Всъщност всички животински протеини могат да се смесват. Проблематично е смесване на протеин и въглехидрати.

Когато приготвяте месо, е важно то да бъде алангле. Така се запазва протеинът му. Не се притеснявайте и от тлъстите риби. Много хора ги избягват, мислейки си, че тази мазнина е вредна за тях. Всъщност поне 30% от месото трябва да е мазнина, за да не се претоварва черния дроб.

Следвайки тези съвети, споделени на Food matter, за вас остава само да овкусите храната си с подправки – мащерка в мазнината, в която приготвяте пържолата си например, и да я аранжирате красиво в чинията си. Защото независимо от режима, който следваме, ние храним не само тялото, но и очите и душата си.