Телата на повечето хора могат да се справят с изобилието от белтъчини, които приемат, но за Мейгън Хефърд нещата приключват фатално, след като австралийката умира заради свръхдоза от протеини.

Причина за това е рядко генетично заболяване, от което културистката не предполага, че страда - разстройство в метаболитния цикъл на уреята, което засяга около 1 от 8500 души в света.

Ето защо седмиците преди конкурс за бодибилдинг младата жена набляга на диета, състояща се главно от протеинови шейкове, месо, яйчен белтък и хранителни добавки. Смъртта на Хефърд е настъпила заради "прием на добавки за бодибилдинг", в допълнение към недиагностицирано преди това състояние, информира "Perth Now".

Нарушението в метаболитния цикъл на уреята се причинява от ензимен дефицит, който затруднява отделянето на амоняка от кръвта в организма, който е силно токсичен, но представлява естествен страничен продукт от протеиновия метаболизъм.

Навлизането на високи дози амоняк в мозъка може да причини тежки мозъчни увреждания, кома и дори смърт, както случая на 25-годишната майка на две деца.

Сега семейството й призовава за по-строги правила за производството на протеинови добавки. "Знам, че има други хора освен Мейгън, които са свършвали в болница, защото са претоварвали организма си с добавките. Продажбата на тези продукти трябва да бъде по-регулирана", заявява майката на Хефърд.

Очаква се приходите на индустрията за производство на протеинови добавки в глобален мащаб да достигнат 58 млрд. долара до 2022 г. заради непрекъснато нарастващото търсене на протеинови храни, напитки и добавки, като протеиновите барове и прахове.