Правенето на планк за повече от минута е ненужно, като това е едно от упражненията, които най-често се практикуват грешно.

Планкът може да има невероятна полза, но колко дълго трябва да задържите позата, за да бъде ефективна? Отговорът е само 10 секунди, заявява д-р Стюарт Макгил, професор по биометрия на гръбначния стълб от Университета на Ватерло в Канада, пред британския "Telegraph".

Според Макгил, ако искате да се възползвате максимално от планковете, ще постигнете по-големи резултати, ако ги правите на три интервала от по 10 секунди, отколкото наведнъж за по-дълго време.

Твърдението на специалиста предизвиква разногласия сред фитнес инструкторите, като според някой планк упражнението трябва да се прави от 30 до 60 секунди, за да има ефект, или поне задържането на планковете да бъде по 20 секунди между интервалите.

При всички положения добрата новина е, че не е препоръчително планковете да се правят за повече от една минута, тъй като няма допълнителна полза от задържането на позата за продължителни периоди от време - освен показността, разбира се.