Независимо дали сте опитен бегач или начинаещ, е добре да знаете някои тънкости в начина на бягане върху фитнес-пътеката. Следват най-често допусканите грешки върху по време на кардио тренировка, както и кардиналните правила, които Дебора Уорнър, мениджър на фитнес център в Ню Йорк, е установила от личен и професионален опит.

#Тичате твърде близо до електронния дисплей 

Тичането твърде близо до електронния дисплей, т.е. в предната част на пътеката, ограничава обхвата на движение и дължината на крачката, казва Уорнър. Най-добре ще направите, ако разположите тялото си в централната част на пътеката.

#Правите големи крачки 

В началото на обучението ви, скоростта трябва да е сравнително по-бавна, за да свикне тялото ви с пътеката. Но това не означава, че крачките ви трябва да са големи. Най-важното, което трябва да направите, е да се движите според степента на скоростта. Колкото по-бърза е тя, толкова по-леки и бързи стъпки трябва да правите.

#Подскачате прекалено много 

Ходенето по пътека трябва да бъде гладко. Затова фокусирайте вниманието си напред, правете малки плавни крачки, като се стараете да не прожинирате прекалено много нагоре-надолу. Това означава, че хабите много повече усилия, движейки тялото си нагоре и надолу, отколкото, ако стъпвате целенасочено и плавно напред.

#Тялото и ръцете ви са сковани

Докато е на пътеката, тялото не трябва да е стегнато. Ръцете се държат плътно встрани и напред от тялото. Ръцете трябва да се люлеят леко и свободно, раменете трябва да са отпуснати и освободени от всякакво напрежение. Стойката трябва да е добре изправена.

#Спирате внезапно

Често допускана грешка е рязкото стъпване с единия крак на земята встрани, докато все още пътеката е в движение. Задължително правило е първо постепенно да се намали скоростта, и едва тогава да се слезе от пътеката. Стъпването настрани нарушава естествения ритъм на тренировката, но може и да предизвика инцидент, особено ако ръцете са потни, съветва още Дебора Уорнър.