Споделям няколко ефективни упражнения, които имах щастието да практикувам по време на своята бременност. Научих за тях от личната си лекарка, която зад гърба си има цели три леки и успешни бременности, и в резултат - три прекрасни дъщери, родени по естествен път. Подчертавам този факт, тъй като упражненията благоприятстват както за по-лесното износване на бебето, така и за бъдещото раждане. Освен това, от личен опит мога да ви уверя, че тези упражнения за бременни подобряват самочувствието и дори помагат за бързото възстановяване след раждането!

Упражненията, които ви предлагам не са всичките, но са основните, касаещи най-вече зоните и процесите в женския организъм, подложени на най-много изпитания по време на бременността и раждането – гърба, таза, перинеума и кръвообръщението.  За предпочитане е с гимнастиката да се заемете още през първото тримесечие, ако бременността ви протича нормално >>

Към упражненията >>

1 упражнение
Седнете върху свитите си в колене крака. Облегнете се назад върху дланите си, повдигайте таза си под ъгъл и го отпускайте. Дръжте гърба си изправен. Повторете 10 пъти.

2 упражнение
Става въпрос за прочутото упражнение "котешко гръбче". От позицията на първото уражнение се подпрете с ръце напред. Вдишвайте с изправен гръб и издишвайте, като навеждате главата си напред и извивате гръбнанчния стълб нагоре като котка. После отново изправете гърба и отново поемете въздух. Повторете 10 пъти.

>>

3 упражнение

Седнете в поза йога. Поставете дланта на дясната си ръка върху коляното на левия си крак и завъртете леко торса си в същата посока. Дръжте лявата си ръка прилепнала отзад на таза. След това сменете ръцете и посоката на тялото. Повторете 10 пъти.

4 упражнение
Легнете по гръб с крака, свити в коленете. Долепете кръста към постелката, така че целият ви гръб да е опрян на нея. Стягайте седалищните мускули 8 секунди и ги отпускайте за 4 секунди. Повторете 10 пъти. 

>>

5 упражнение
Легнете на пода с изправен гръб, свити в коленете крака и опънати по протежението на тялото ръце. Хванете глезените, повдигнете таза си над пода и отново се върнете в изходяща позиция. Повторете 15 пъти.

6 упражнение
Застанете изправена с разтворени и изправени крака. Наклонете тялото си напред и леко встрани към единия крак. Изправете се и заемете същата позиция и на другата страна. Повторете 20 пъти.

 >>

7 упражнение
Легнете в странично положение. Свийте горния крак и повдигнете долния на височина на мускулите на седалището, затворете го навътре с извито надолу стъпало. Повторете 10 пъти.