Коремът е една от най-проблемните зони за повечето жени. Застоелият начин на живот, стресът и консумацията на нездравословни храни се главните виновници за мразеното от всички отпуснато коремче.

Ако и вие имате този проблем, на първо място трябва да знаете, че стегнат корем се постига чрез тренировки на цялото тяло, а не с многобройни упражнения, съсредоточени само върху него. Можете и да се сдобиете със здрава мускулатура в областта на стомаха, но ако тя е скрита под натрупаните мазнинки, никой няма да разбере, че я имате.

Упражненията за корем трябва да бъдат част от всяка фитнес програма. Но за да оформите перфектна преса, няма да са достатъчни само стандартните упражнения, а ще се наложи да тренирате целият си торс. Предлагаме ви система от 5 упражнения, които ще ви помогнат да постигнете желаната цел.

  1. Легнете по гръб и изпънете ръце над главата си, така че дланите ви да са обърнати нагоре. Стегнете коремните мускули и едновременно свийте колене към гърдите си и протегнете ръцете напред, като леко повдигнете горната част на тялото. Целта е да постигнете позата, показана на снимката в галерията горе (изображенията са подредени по реда на представяне на упражненията). Останете в това положение 5 секунди и отново се отпуснете на пода. Повторете упражнението 12 пъти.
  2. След това легнете по гръб и изпънете встрани ръцете и краката си така, че погледнати отгоре да изглеждате като буквата Х. Едновременно започнете да повдигате горната част на тялото и краката. Поставете левият крак пред десния и ги изправете, докато сключат прав ъгъл с пода. В това време повдигнете горната половина от торса си и се обърнете на ляво с изпънати ръце със събрани длани (както е показано на снимката). Върнете се към изходящата поза и повторете упражнението, като се обърнете на другата страна. Направете 16 повторения – 8 наляво и 8 надясно.
  3. Легнете на пода, подигнете крака и ги подпрете на ръба на най-близкия стол. Ръцете ви трябва да са прибрани плътно до тялото, а краката не бива да се свиват. Стегнете мускулите на седалището и бедрата и започнете да повдигате дупето нагоре, като същевременно протягате и ръцете си към тавана. Задръжте в това положение 2-3 секунди и върнете тялото в първоначалната позиция. Повторете упражнението 12 пъти.
  4. Легнете на пода, повдигнете крака и отново ги поставете на ръба на стола. Вземете пръчка или навита кърпа в ръце и ги изпънете над главата. Започнете да се изправяте, като се завъртате наляво, както е показано на снимката. След това се върнете в изходящата позиция и направете упражнението, като този път се обърнете надясно. Нужно е да направите 16 повторения – по 8 в двете посоки.
  5. Застанете на колене с ръце зад главата и стабилно разположени бедра. Стегнете коремните мускули и започнете да свивате горната част на тялото, като се стремите да достигнете пъпа си (вижте снимката). След това се изправете и повторете упражнението 12 пъти.