Вероятно малко от вас са се замисляли, че само с няколко отделени минути на ден могат да подобрят цялостно фигурата си и то използвайки само собственото си тегло. Това обаче е напълно възможно.

Вижте защо трябва да включите планковете във фитнес програмата си - резултатите са страхотни.

1. Планковете стягат коремните мускули

Хубавото на този тип упражнение е, че ангажира всяка коремна мускулна група, което често е търсено при жените, занимаващи се с някакъв спорт. Това означава, че ще се сдобиете не само със стегнат корем, но ще придобиете и по-голяма издръжливост.

2. Метаболизмът ви ще се подобри

Ако ги правите всеки ден, плановете ще стимулират тялото ви да гори много повече енергия в сравнение с другите упражнения за корем. Мускулите, които ангажирате по време на това упражнение ще подсигурят изгарянето на енергия и по време на покой, което е особено благоприятно за тези от вас, които работят пред компютър.

3. Планковете ще подобрят стойката ви

Този тип упражнение прави чудеса за тялото ви, включително и за стойката ви. Благодарение на планковете ще се научите да стоите с изправен гръб по всяко време, тъй като влияят и върху състоянието на врата, раменете, гърдите и гърба ви.

4. Намалявате риска от травми на гърба и гръбначния стълб

Изпълнявайки планкове, ще позволите на тялото си да трупа мускулна маса без да натоварвате гръбнака и бедрата. Според проучвания всекидневното изпълнение на планкове намалява болките в гърба и заздравява мускулите, които го поддържат.

5. Ще подобрите духовното си състояние

Тъй като планковете стимулират почти всички мускули в тялото ви, по някаква случайност работят и върху мускулните групи, които обикновено биват отговорни за напрежението, което чувствате след дълъг работен ден. Благодарение на това упражнение, вие ще подобрите физическото си състояние, което от своя страна успокоява мозъка и лекува нервността и дори симптомите на депресия.