Чували ли сте израза ”семки - занимавки”, но и тиквените и слънчогледовите семки са много полезни. Диетолозите ще възразят, че не бива да се забравя за това, че са високо калорични.

Установено е, че организмът има нужда от хранителните вещества, съдържащи се в около 150 г слънчогледови семки за една седмица. 
В това количесто може да си позволявате да похапвате не само печени, но дори са за предпочитане суровите семки. Те са отличен доставчик на вещества за бодрост, съобразителен и пъргав ум.

Снимка:Thinkstock/Getty Images

Слънчогледовите семки са хранителен продукт, полезен за хората с високо кръвно налягане.

Те снабдяват тялото с омега-3 и омега-6 ненаситени мастни киселини.

Богати са на витамин Е, който предпазва от увреждащото въздействие на свободните радикали и предотвратява процесите на стареене. Благоприятства също поддържането на здрава и свежа кожа.

За хора, работещи в офис по 8 до 12 часа, диетологът Барбара Мендез препоръчва консумацията на слънчогледово и ленено семе наред с яйцата, сьомгата, зеленолистни зеленчуци.

Снимка:Thinkstock/Getty Images

Слънчогледовите семки съдържат аминокиселини, които повишават нивото на серотонин и намаляват последиците от стреса.

Семената на слънчогледа са богати на витамините B и P, които се считат за укрепващи нервната сила и за средство предпазващо от рак.

Наличието на магнезий усилва работата на мускулите и допринася на алкално-киселинното равновесие.

Установено е, че фитостеролите, които се намират в слънчогледа, спират покачването на "лошия" LDH холестерол в кръвта. Така се намалява риска от атеросклероза.

Снимка:Thinkstock/Getty Images

Хора със сърдечно-съдови заболявания могат смело да си похапват слънчогледови семки.

Само заради високата калоричност, не се лишавайте от полезните им качества.

По-добре не прекалявайте с количеството.

Предварително си сипете в купичка не повече от 30 грама слънчоглед и не се поддавайте на увличащото желание при ядене на семки за още и още.

Снимка:Thinkstock/Getty Images