Чували ли сте израза ”семки - занимавки”, но и тиквените и слънчогледовите семки са много полезни. Диетолозите ще възразят, че не бива да се забравя за това, че са високо калорични.
Установено е, че организмът има нужда от хранителните вещества, съдържащи се в около 150 г слънчогледови семки за една седмица.
В това количесто може да си позволявате да похапвате не само печени, но дори са за предпочитане суровите семки. Те са отличен доставчик на вещества за бодрост, съобразителен и пъргав ум.
Слънчогледовите семки са хранителен продукт, полезен за хората с високо кръвно налягане.
Те снабдяват тялото с омега-3 и омега-6 ненаситени мастни киселини.
Богати са на витамин Е, който предпазва от увреждащото въздействие на свободните радикали и предотвратява процесите на стареене. Благоприятства също поддържането на здрава и свежа кожа.
За хора, работещи в офис по 8 до 12 часа, диетологът Барбара Мендез препоръчва консумацията на слънчогледово и ленено семе наред с яйцата, сьомгата, зеленолистни зеленчуци.