Без съмнения признаваме, че сърцето има основна роля в изразяването на нашите емоции и действия през целия ни живот. То е чувствително както към тръпките на радост, така и към тръпките от страх, на успеха и отчаянието, на разочарованието и разбира се, на любовта. Върху него се фокусираме обаче едва тогава, когато то започне да страда.

Кардиолозите биха искали да се замисляме по-често за сърцето си и да си го пазим

Затова има и Световен  ден на сърцето, за какъвто е обявен днешният. Болестите на сърцето са в наши ръце, като изключим вроден сърдечен порок, например. За тази цел трябва да се извършват годишни профилактични прегледи, където да се измерват кръвното налягане, пулса, нивото на кръвния холестерол и триглицеридите, а също да се направи и електрокардиограма. Лечение има, когато се установи отклонение в някои от тези показатели.

За да се предпазим от инфаркт не трябва да допуснем атеросклероза на съдове

Предпазване от атеросклерозата включва поддържане в норма на холестерола и триглицериди в кръвта. Когато човек няма наднормено тегло и повишени стойности на холестерола, то и кръвното налягане няма да е обезпокояващо, т.е. то ще бъде в границите 140 / 90 ммНg.

Здравото сърце изисква:

  • Физическо натоварване - Ходене пеш по 5 км или спортуване в продължение на 30-40 мин. всеки ден.
  • Калий – Можете да си осигурите чрез повечето плодове - кайсиите, бананите, портокалите, лимоните, слънчогледовите семки.
  • Магнезий – Съдържа се в орехите, бадемите, спанака, броколите, пълнозърнестите брашна, кафето и шоколада.
  • Почивка – Редуването на физически труд с умствен и обратно е най-правилният маниер на живот.
  • Положителни емоции
Усмихвайте се, радвайте се и обичайте от сърце.

Ако сърцето не е тренирано и е било  разрушавано с емоции като гняв, алчност и  ревност, изходът е в редовните прегледи при кардиолог и стриктно лечение с медикаменти. В по-напредналите състояния на увредено сърце, когато кардиохирург препоръча сърдечна операция, също не бива да се изчаква. Медицината в това направление разполага с достатъчно възможности.

Повече за лечението на аритмиите и за операцията сърдечен байпас вижте във „Видео по темата”.