Какво е сок?
За да носят названието сок, продуктите от магазинната мрежа не бива да съдържат допълнително добавена захар (според актуализация на наредбата от ноември, 2013 г.). Въпреки този плюс, ние препоръчваме домашно изцедените сокове от пресни сезонни плодове. Те са най-полезни, когато се консумират непосредствено след изцеждането. За по-приятен вкус могат да са леко охладени. Ето с какво са полезни различните сокове:


1) Сок от диня

90% вода – този сок е най-добрият избор, когато имате нужда от хидратация. С високо съдържание на антиоксиданти, които ще намалят риска от сърдечна атака, рак и високо кръвно налягане. Пийте го, когато спортувате  –  цитрулинът ще намали вероятността от мускулна треска.

Снимка: Thinkstock/Guliver Photos


2) Сок от нар
Пълен с витамин Е, Ц, които изглаждат бръчките и борят други несъвършенства по кожата. Сокът от нар е истинска антиоксидантна бомба. Фитохимикалите в сока намаляват нивата на ароматозата – ензим, свързан с появата на рак на гърдата.

Снимка: Thinkstock/Guliver Photos


3) Сок от сини боровинки
Заради високото съдържание на флавоноиди сокът от боровинки е успешно оръжия в борбата със синдрома на Алцхаймер.

Снимка: Thinkstock/Guliver Photos4) Сок от грейпфрут
Укрепва имунната система и подобрява метаболизма. Приемът на сок от нар е чудесен избор за хора, които са на диета. С него може да контролирате и нивата на захар в кръвта си.

Снимка: Thinkstock/Guliver Photos


5) Портокалов сок
Това е най-добрият доставчик на витамин Ц за тялото. Пийте го, за да подсилите имунитета си. Портокаловият сок успешно се бори със свободните радикали и високото кръвно налягане.

Снимка: Thinkstock/Guliver Photos


6) Сок от цвекло
Прочиства токсините от черния дроб и жлъчния мехур. Подобрява паметта и качеството на съня. Полезен за консумация дори от диабетици. Препоръчва се на бременни жени, заради съдържанието на желязо. Много полезен е в комбинация със сок от моркови.

Снимка: Thinkstock/Guliver Photos