Много успели хора умеят да разпускат след напрегнат ден с тичане, или усилия във фитнес зала. Доказано е, че спортът освобождава ума от натрапливите мисли и нерешените проблеми. По този приятен и безвреден начин се постига за кратко време и спокойствие, и повече увереност. 

Още с първите упражнения се учестява дишането и се ускорява пулса. Засилва се обмяната и се изхвърлят токсини с потеченето, а от раздвижването на мускулите се възражда детското удоволствие от играта.
Смята се, че спортът е най-краткият път за стабилизиране на характера. От физическите възможности на тялото се поражда чувство на задоволство, когато усетите силата или издръжливостта, за която сте позабравили. 

Вероятно сте забелязали, че колкото повече спортувате, толкова повече търпите на болка. Това се обяснява с отделянето на ендорфини, които създават усещане за щастие и едновременно с това притъпяват болката, т.е. увеличава се прага на толерантност към нея. Неслучайно физическа активност се препоръчва за справяне с начални депресивни настроения.

Без съмнение физическата активност активира и мозъчната дейност, паметта, съобразителността и концентрацията. Тренировките в тинейджърска възраст помагат за изгаряне на излишната енергия и са ефективен начин за справяне с гнева.

Спортуването още в детска възраст изгражда солидни черти на характера - дисциплинираност, решителност и поемане на отговорност, които са важни за всички сфери на социалния живот и за личностното развитие. Затова не губете форма, а продължавайте да спортувате без никакво извинение, че не ви остава време.