В изправено положение подвигане на пръсти и отпускане. Това раздрусване на гърба е упражнение, което укрепва здравето. Д-р Лиу Даоцин от Института по традиционна китайска медицина пише: ”Раздрусай гърба си седем пъти, за да излекуваш всички болести”.

Стените на кръвоносните съдове запазват еластичността си, засилва се кръвообращението в капилярите, тонусът на мускулите се подобрява от това упражнение.То е едно от комплекса "осем къса брокат”, разработени от Юе Фей, пълководец от времето на династията Сун. 

От древни времена хората са проумели принципа: "Водата, която тече не се вмирисва, а пантите на вратата, която се отваря, никога не ръждясват”. 

Снимка:Thinkstock/Getty Images

Начин за изпълнение на упражнението

В изправено положение изпъчете гърдите и изнесете ръцете зад гърба със сплетени пръсти така, че опакото на дланите да е към седалището. Най-напред повдигнете петите възможно най-високо и изправете главата, а пръстите на краката опрете здраво о пода. Същевременно вдишайте. После отпуснете петите обратно на пода и заедно с това издишайте. 

С подрусване повдигайте и отпускайте петите по седем пъти. 

За да се предпазят от болести, хората са се грижели за здравето си и поддържали добрата си телесна форма с труд и физически упражнения. Никога не е късно и за нас.

Всичките упражнения "осем къса брокат” може да научите от книгата на Дзън Циннан и Лао Дауцин "Живот в здраве”.