Ракът на тестиса засяга младите мъже между 20 и 40 години - възраст, в която никой не мисли за сериозни болести. Обикновено той се образува само в единия тестис. Именно тази локализация позволява, когато е установен рано, въпреки лъчелечението, химиотерапията или операцията, да остане един здрав тестис, без да се накърнява мъжкото самочувствие.

Уролозите препоръчват мъжете  да се наблюдават и самопреглеждат

След баня, когато кожата на скротума (торбичката) е отпусната, между палеца и показалеца се опипват тестисите за големина, наличие на неравности, по-рядко и за болезненост.  Ако установите подобни промени, задължително посетете уролог или андролог.

"При всеки уголемен тестис за кратко време, без болка и без зачервяване, трябва да се мисли за тумор",

обяснява урологът доц. д-р Марин Минков. Диагнозата може да бъде поставена лесно и бързо, което ще ви избави от излишните притеснения. Сега у нас се прилага и анализ на

кръвна проба с тестикуларни туморни маркери за доказване на рак на тестиса.

Особено внимание трябва да си обръщат мъжете, които в детството са имали неслязъл тестис в торбичката. Детският уролог доц. Минков съветва, ако след първата годинка при момчетата не е слязъл единият тестис в торбичката, да се направи орхидопексия – една сравнително много лека операция. Чрез нея обаче се предотвратява възможността, задържаният тестис да се превърне в рак.

Интервю с доц. Минков вижте във "Видео по темата”