Може би ви се е случвало, докато приятно сте се отпуснали под душа със затворени очи, и топлата струя се стича по главата ви, изплаквайки шампоана от косата, ТЯ да ви връхлети като взрив! Става дума за гениалната мисъл, която идва светкавично и ви завладява неочаквано.

Защо се случва това?


Този мисловен процес е напълно логичен и се нарича "разтоварване на ума". Казано накратко - когато умът е празен, мислите процъфтяват. 

Умът ни функционира по различен начин, поставен в различни условия. По цял ден ние го обстрелваме с различни въпроси - от строго делови и работни, до чисто ежедневни, като "Какво да сготвя за вечеря?", "Обадих ли се на сестра ми?", "Имаме ли мляко в хладилника", "Колко ще ни струва ремонтът на банята?" и т.н. Във водопада от много въпроси, не ни остава време за оригинално и концептуално мислене.

Изследване, проведено в Университет в Израел, установява, че хората с най-високо умствено натоварване, обикновено обработват твърде много информация, свързана с цифри и дими. Когато им се наложи да проявят асоциативно мислене, те залагат на противоположното, защото е най-лесно. Например - казвайки им "бяло", те го асоциират с противоположното - "черно". Хората с "празни" умове са далеч по-креативни в отговорите си. Като асоциация на думата "бяло", те дават "облак".  

Проучването е доказателство за това, че по природа умът е устроен така, че да търси новото. Когато той е обременен, се обръща към най-познатото и старо. 

Една крачка по-близо до гениалната мисъл

Ако усещате, че гениалната идея е буквално на върха на езика ви, или обикаля около вас, използвайте времето, докато сте под душа за кратка медитация. Това е прекият път идеята да се избистри в съзнанието ви. 

Прекарвайте поне по 10 минути на ден, със затворени очи, за съзнателно изчистване на ума. Това може да промени живота ви.