Елена Димитрова – Ангелова е магистър-психолог, хипнотерапевт от Българска асоциация по хипноза и хипнотерапия и сертифициран практик по метода Усъвършенствана енергийна психология (Advanced Energy Psychology – EDxTM). Знае какво се случва в душата на жените с репродуктивни проблеми, защото самата тя е родила детето си чрез инвитро.

Как един психолог помага на жените, за които бебето изглежда непостижима мечта?
В повечето от тези жени има една базисна тревога, свързана с невъзможността да контролират кога ще дойде бебето. Те преживяват различието „защо не съм като другите”, чувстват се дамгосани, а някои се притесняват, че могат да изгубят връзката със съпруга си. Абортът или неуспешният опит за инвитро са свързани не само с физическа болка, но и с голяма психологическа травма, която може да се окаже препъни камък за следващо забременяване и износване. Тялото отказва да сътрудничи. Задачата на психолога е да освободи психиката, да намали тревожността, за да подпомогне появата на така желаното бебе.

Хипнозата и хипнотерапията бързо намаляват нивото на тревожност. Ползвам ги като подготовка на тялото на жената за процедурите по зачеването. Внушенията, които се правят в състояние на хипноза, са предварително обговорени с клиента. За да работим с подсъзнанието, трябва да приспим съзнанието, а за това е нужно голямо доверие между клиент и терапевт. Всъщност състоянието на транс е естествено човешко състояние. Всички изпадаме в транс в различни моменти от деня си. Когато шофираме от една точка до друга и нямаме спомен как точно сме го направили, това е един вид транс. Когато мием чинии, но не помним детайли, а накрая те са измити, това също е транс. Хипнозата не е някаква мистика, не е шаманство.

Използвате и метода EMDR (Eye Movement Desensitization and Reprocessing). Какво представлява това?
Повторна преработка и десенситизация, т.е. намаляване на чувствителността, на травматични преживявания посредством движения на очите. Травмата, лошият спомен е като капсула в съзнанието. Той е отделен от морето на другите спомени и трябва капсулата да се разпука, за да се разтвори в него. Тогава тревожността, страхът или усещането, че е невъзможно да постигнеш нещо, изчезват и можеш да продължиш напред с пълния си потенциал.

През 2013 г. EMDR е признат от СЗО за един от двата най-ефективни метода за справяне с посттравматични стресови разстройства. Използва се при военни, участвали в тежки мисии, след катастрофи, природни бедствия и т.н.

Имах клиентка с неуспешен опит за инвитро. Заради други здравословни проблеми при нея е имало и риск за живота й. Тя дойде в кабинета ми, за да приеме факта, че няма да роди дете. Започнахме да работим във всички сфери, в които се чувстваше нестабилна – работа, семейство, взаимоотношения с родителите. Постепенно тя започна да функционира по-добре в ежедневието. Работихме около година и като естествен етап след преодолените травми и страхове, дойде втора процедура инвитро. Забременя, наложи се редукция на втория плод, който не се развиваше добре – тежък момент, през който тя мина стабилно. Накрая тази жена, която се страхуваше от болници, преживя по думите й „изключително спокойно и с радост“ деня на секциото и сега е майка на прекрасно здраво бебе. Всичко това се случи чрез нейната упоритост и отдаденост, подкрепата на методите, които ползвам, и, разбира се, благословията на Господ.

В кабинета ви идват ли семейни двойки?
Да. Понякога бебето се бави не заради медицински проблем, а защото един от двамата не е готов за тази стъпка. Има случаи, в които пък физиологичният проблем е в мъжа. Той започва да се държи като таралеж или изпада в състояния „ти заслужаваш нещо по-добро от мен”. Тогава моята задача е да им покажа, че партньорството е в основата на всичко. То е по-важно от това просто да има едно дете.

Консултирам и хора, които нямат репродуктивни проблеми. Имах един комичен случай. Потърси ме жена с дете на година и половина, чийто брак не върви. На първата консултация с двамата съпрузи пропуснах да попитам всеки един от тях какви очаквания има. Давах им различни упражнения и накрая на срещата мъжът каза: „Аз дойдох, за да успеем да се разделим цивилизовано, но сега май съм готов да опитам да продължим заедно“. На втората ни среща заявиха, че нещата между тях са се променили силно в положителна посока. Понякога хората имат нужда само от проверка на реалността и неутрален поглед отстрани.

Някакви медикаменти предписвате ли?
Не. Медикаменти се предписват от психиатрите. Един ден ми се обади жена от провинцията с висока тревожност заради втората си бременност. Отишла на „психолог” и той й дал успокоителни. За щастие, тя не отишла до аптеката, а ми се обади и два пъти месечно работихме по Skype. Когато детенцето се роди без да е било нужно и едно хапче, получих от клиентката букет цветя по куриер.

Добре е хората да осъзнаят, че да ходиш на психолог не е срамно. Не означава, че си ненормален. Понякога при мен клиенти влизат с репликата „Боже, докъде стигнахме!”. Моят отговор на това е: Защо, когато те боли кракът, отиваш на лекар, а когато те боли душата, да не отидеш на психолог? Погрешно е схващането, че приятели, роднини и чашката ще оправят нещата. Първите са пристрастни, а второто само анестезира временно симптомите, без да променя източника на болката.


Повече за Елена Димитрова – Ангелова и нейната практика ще научите от сайта й mechtazabebe.com