Дори да живеете здравословно - не пиете, не пушите, спортувате и се храните добре - нещастният брак може да съсипе здравето ви.

Защото според резултатите от съвместно проучване на американски специалисти от университетите в Мичиган и Невада нещастният брак води до такива нива на стрес, които застрашават здравето на човек.

Изследването е обхванало 373 хетеросексуални двойки, за да установяват дали разногласията в семейството (относно деца, роднини, пари, свободно време и прочее) и скандалите се отразяват зле на здравето им.

Учените проследили двойките през първите 16 години от семейния живот, за да установят как конфликтите рефлектират върху здравето.

Снимка: iStock

Оказало се, че щастливите семейните двойки са склонни да живеят по-дълъг и по-здравословен живот от останалите, които са разведени, овдовели или никога не са се женили. 

Хората с щастлив брак се разболяват много по-рядко и се възстановяват много по-бързо след прекарано заболяване. Обратното пък важи с пълна сила за хората с нещастен брак.

Очевидно връзките могат да бъдат много полезни за нашето здраве. Но защо лошите взаимоотношения рефлектират зле на нашето здраве? Това може да е свързано със стресовите хормони, които се освобождават при конфликтните ситуации в организма.

Пълните резултати от научното изследване са публикувани в списание "Journal of Marriage and Family".