Няма човек, който да не e изпитвал чувство на тъга през живота си. Повечето от нас обаче като че ли са склонни точно в такива трудни моменти да си мислят, че са изпаднали в тежка депресия, без да подозират дълбочината и сериозността на подобен проблем. Какви са разликите между депресията и тъгата ще научите тук.

Тъгата е временно състояние на психиката, което се характеризира с понижено настроение, чувство за самота, неразбиране или е следствие на преживяна болка или обида, то депресията се отличава от тъгата със следните специфични черти:

# Ниска мотивация

Когато мотивацията е ниска, това ни кара да се чувстваме неразбрани, необичани и безполезни. Именно подобно себеусещане често пъти ни отнема желанието за каквито и да било социални контакти, провокирайки у нас чувство на безнадеждност, неувереност и отчаяние. Потиснатото настроение, от своя страна, води до липса на енергия, умора, ниска концентрация, нежелание за развитие и общуване.

# Промени в тялото

Появяват се нарушения в апетита. Засегнати са също така теглото, сънят и сексуалното желание. Човек се чувства уморен и отпаднал през целия ден. Може да се появи преяждане и наддаване на килограми или загуба на апетит и отслабване. Наблюдават се резки промени в настроението. Към  депресивните симптоми се включват още: главоболие, болки в кръста или някаква локална болка.

# Промени в поведението

Наблюдава се самоизолация, дистанциране от околния свят и нежелание да се общува с други хора. Човек става по-лесно раним, плачлив и емоционално нестабилен, без причина или повод за това.

# Промени в настроението

Желанието да се усмихваш и смееш се губи. Заедно с това си отива и чувството за хумор. Човек започва да вижда всяко нещо край себе си в мрачни краски. Характерно за него е потиснатото настроение. Наблюдава се рязко понижение на самочувствието и самоувереността.

# Промени във възприятията

Чувството на неувереност провокира затруднения при вземането на решения. Човек започва да изпитва несигурност по отношение на избора на най-елементарни неща като например какво да облече, какво да яде, кое задължение да свърши по-напред и т.н. – все неща, които в действителност не представляват някаква особена трудност, но в неговите представи придобиват изключителна сложност и предизвикват огромно затруднение Хората с депресия трябва да полагат наистина много усилия, за да извършат дадена дейност. Проявяват се и наклонности към тотално отричане на всичко, апатия, а в по-тежки случаи и до твърдения, че целият свят е страшен, зъл и враждебен.