Интернет изобилства от научни изследвания по безброй въпроси, за които не спираме да ви информираме. Тази статия не е такава – днес решихме да ви дадем няколко не-научни коза как разходката навън подобрява човешките взаимоотношения.

1. Показва, че означавате нещо за другия

Ако някой ви покани на вечеря, може би просто е гладен, но не му се вечеря отново сам. Кани ви на кино? Може би припада по главната актриса. Но ако ви покани на разходка, за да ви покаже любимото си кътче в града – това наистина показва, че иска да прекара времето си именно с вас.

2. Ходенето е лесно и приятно

За разлика от спорта, ходенето не изисква специална екипировка – освен чифт удобни обувки. Не е нужно непрекъснато да се мъчите да подобрявате постиженията от упражненията, да посещавате фитнес зала или да запазвате игрище. Ако решите да се разходите в обедната почивка, можете да го направите със сандвич в ръка, без да прелиствате безкрайни менюта, докато чакате сервитьорът да ви обслужи. Можете да се разхождате толкова често, колкото желаете – като всеки път избирате съвсем импровизирано посоката на маршрута. Ако не разхождате куче, което да ангажира вниманието ви, ще можете напълно да се отдадете на събеседника си.

3. Развързва езиците

Често повечето искрени и интимни разговори между роднини, колеги и приятели се случват по време на разходка. Когато останете насаме с един човек, имате възможност да го опознаете по един различен начин от светлината на семейния или корпоративен имидж, в която го познавате – както и да чуете неща от устата му, които не сте подозирали, че може да мисли. Освен това, разходката активизира кръвообращението и окисляването на мозъка, което винаги спомага човек да се изразява и мисли по-добре.

4. Напълно развързва езиците на децата

Ако вкъщи попитате детето си "Как мина днес?", често рискувате да срещнете стена от неловко мълчание насреща. Оставяме ви сами да видите разликите в отговора, ако му зададете същия въпрос, докато вървите заедно сред свежия въздух на парка между останалите хора. Някои родителите забелязват, че поведението на децата се разчупва повече, докато пътуват заедно с колата, но ефектът не е същия, както при разходка – защото в купето зрителният контакт е прекалено силен, което пречи на децата да се отпуснат напълно. Освен това не могат постоянно да ходят със забит поглед в таблета или комикса, докато се разхождат – както биха направили, за да избегнат неудобните разговори в автомобила. Кой сценарий предпочитате тогава, за да общувате с детето си? От друга страна, ако оставите децата си да се разходят сами навън, това им дава уникален шанс да обсъдят помежду си колко “зли” родители сте. Да, така или иначе, те често си го мислят, така че просто има кажете “Не бързайте за вечеря, но се пазете от колите”.

5. Ходенето е вид пътуване

Екзотичните ваканции изграждат фантастични взаимоотношения между хората, но лошото е, че рано или късно свършват. Ако нямате достатъчно бюджет за приятно пътуване в близко бъдеще, по-добре си спестете караниците и компромисите за това “къде да отидете, къде да спите, с какво да пътувате” и прочее – разходката из природата близо до града не изисква почти никакви пари, а може да ви позволи да откриете интересни природни забележителности, гледки, аромати и звуци, чийто спомен да носите навсякъде – особено в семейната спалня.

6. Елиминира неловкото мълчане

Независимо дали сте в компанията на ново гадже или съпруга си от десет години, тишината ви кара да се чувствате неудобно или дори да подемате безсмислени разговори, за да я разсеете. Разходката навън е чудесен начин да прекарате време заедно, без да се налага да се борите с тишината, защото природата и градът имат естествен саундтрак за фон.

7. Помага да изпуснете парата 

Ако на всеки няколко месеца излизате навън, за да си кажете с половинката някои не толкова лицеприятни неща, това може да бъде много пречистващо за връзката ви – по-добре е човек да изпусне парата и натрупаното напрежение от взаимоотношенията сред природата, отколкото да превърне хола на апартамента в ежедневна хорър сцена на крясъци и кисели физиономии.