Психеделичните вещества като LSD, псилоцибин (в магическите гъби) и кетамин действително променят състоянието на мозъчната активност, създавайки по-високо ниво на съзнание.

Резултатите потвърдиха за първи път учените от "Sackler Centre" към "University of Sussex", анализирали данните от предишни изследвания на британските си колеги от "Imperial College London" и "University of Cardiff". 

Измерването на невронната активност по време на проучването разкрива първите доказателства за разширяване на съзнанието под влияние на въпросните психеделици. 

"Наблюдаваме увеличено разнообразие от невронни сигнали в мозъка, който става по-усложнен в своята активност", заяви проф. Анил Сет от университета в Съсекс.

Психеделиците очертават бъдещите си ползи в много по-голяма степен от конвенционалните лекарства при лечението на депресия, която засяга по-често жените. СЗО дори посвети Световния ден на здравето за 2017-а на психичното разстройство, от което страда животът на стотици милиони души по света.

"Виждам огромен потенциал в тях – ако внезапно започнете да виждате нещата по различен начин, това може да ви даде перспектива, че наличните антидепресанти не могат да се справят, защото работят по рутинен начин в будно състояние", пояснява професорът доказателствата за клиничната ефективност на психеделичните вещества при депресия. 

Екипът на Робин Кархарт-Харис от "Imperial College London" преди това е наблюдавал мозъчната активност (сред 19 доброволци на кетамин, 15 на LSD и 14 на псилоцибин) чрез прикачени сензори към черепа, с които да измери магнитоенцефалографските сигнали от невроните на мозъка, за да ги сравни с данните при прием на плацебо.

Съществуващите изследвания сочат, че будните хора имат по-разнообразни модели на мозъчна активност от спящите, но сега научният екип открива, че приелите психеделични вещества показват още по-голяма активност – най-високата, измерената някога досега от науката.

Снимка: University of Sussex

Моделите на високо невронно разнообразие от изследванията съвпаднали с наблюдаваното "разтваряне на егото" при доброволците – усещане за размиване на границите между личността и света. По време на трите експеримента учените използвали различни въпросници, за да могат да оценят психеделичния опит на участниците ретроспективно. Ето какво установява анализ на една подгрупа от въпросниците, които са били общи и за трите експеримента - с LSD, псилоцибин и кетамин.

Странност: "Нещата изглеждаха странни".

Геометричност: "Видях геометрични фигури". 

Яркост: "Моето въображение беше изключително ярко".

Време: "Моето възприятие за времето беше изкривено".

Пространство: "Чувството ми за обем и пространство беше изкривено".

Его: "Усетих разпадане на моето Аз или Егото".

Обърканост: "Моето мислене беше объркано". 

Сливане: "Имах усещането за сливане с околната среда".

Контрол: "Страхувах се, че губя контрол над съзнанието си".

Духовност: "Преживяването носеше духовно или мистично усещане".

Мир: "Чувствах дълбок вътрешен мир".

Флуидност: "Чувствах се като плаващ".

Минало: "Видях събития от миналото си".

Звуци: "Звуците влияеха на нещата, които виждам".

Пълните изследвания са публикувани в престижното научно списание "Nature".

Снимка: iStock