Лято е и приятните занимания са все свързани с активности на открито – дали ще бъдете на заведение с приятели или в двора под навеса, един проблем мъчи повечето от нас – досадните комари. Разбира се, в магазина и аптеките могат да бъдат открити десетки артикули, които обещават да прогонят кръвопиещите насекоми – от кремове, спрейове и стикове за мазане на кожата до спирали, гривни и дори лампи. Всеки от тях обаче има и своите негативи. Така например всички продукти за мазане или пръскане по кожата трябва да бъдат измити след това, а и трябва да се внимава, когато наоколо има деца.

Снимка: istockphoto.com

Спиралите, които се палят, пък често не са достатъчно ефективни, защото действат в зависимост от това в каква посока духа вятърът. Гривните и лампите също не се радват на позитивни отзиви от клиенти.

Снимка: istockphoto.com

Интересен факт, който вероятно малко от вас знаят е, че чесънът прогонва комарите. Ако някой от компанията ви е консумирал от него и ви дъхва на чесън, то направете си експеримент. Вижте дали ципокрилите ще го нападнат. Ако обаче не искате да миришете на чесън, а просто да се защитите от комари, алтернативата, която може да се намери във всяка аптека, е витамин В1. Всеки фармацевт ще ви отговори в каква доза е добре да се приема и как.

Благодарение на приема на витамин В1, кожата ни отделя специфична миризма, която не е приятна за комарите и те бягат съвсем доброволно, без да се удряте по ръцете и краката и да размахвате пръсти около лицето си.

Снимка: istockphoto.com

И още една добра новина - освен приятния ефект с прогонването на досадните хапещи насекоми, организмът ни получава и редица ползи с приема му.

Витамин В1 е известен още и като тиамин и играе важна роля за цялостния тонус и здраве на организма. Спомага за осигуряването на енергия за тялото, посредством превръщането на кръвната захар в енергия. И още - подпомага растежа, поддържа нормалното функциониране на нервната система, мускулите и сърцето, подобрява умственото състояние и е полезен за преодоляването на морската болест и неразположението при пътуване по въздух.

Препоръчителната дневна доза витамин В1 при възрастните е 1,5-2,5 мг. С определени храни също може да си набавяте тиамин. Най-богати на витамин В1 са хлябът и хлебните изделия от типово брашно, гречка, овес, зърнени и бобови растения, а също и черният дроб и нетлъстото свинско месо. В пшеничните зародиши също има прилични количества от него.