Временен лош дъх може да има след консумация на чесън, лук, различни видове риба и т.н. Когато ви предстои среща с любимия човек, по-добре не си позволявайте подобни вкусотии. Чаша мляко, вода за уста или спрей могат да подобрят дъха. Когато обаче лошият дъх е постоянен, причините са най-различни.
Лоша орална хигиена
Занемарената хигиена на устата е причина за 85% от случаите с лош дъх (лат. халитоза), според вестник Oral Science. Ако не се измиват зъбите и венците с четка и паста сутрин и вечер, се задържат хранителни материи по зъбите, в които се развиват микроорганизми. Бактериите произвеждат серни съединения, които излъчват смрад на развалени яйца. Анаеробните микрообрганизми, които разграждат захарите без кислород, също отделят вещества с неприятна миризма. Те обитават в задната част на езика, затова се препоръчва като хигиенна процедура изчеткване на езика със специална стъргалка за език всеки ден.
Дехидратация на организма
При дехидратация на тялото се произвежда по-малко слюнка, а именно слюнката отмива създаващите миризма бактерии. Слюнката поддържа клетките в устата живи. При намаляване на количеството слюнка (склеростомия) клетките в устата започват да умират. Мъртвите, гниещи клетки смърдят. Затова пийте вода от 6 до 8 чаши на ден. Зеленият чай подобрява хидратацията и заедно с антиоксидантите в него променят серните съединения, които създават лошия дъх.
Неправилен избор на храни
Тестените и слеадки храни поради съдържанието на въглехидрати създават условия за развитие на бактериите. Млечните продукти пък сгъстяват секрета от синусите и носа, и също водят до поява на серниста миризма. Употребяваните храни е добре да бъдат зеленчуци като например ябълки, моркови, салати, репички, краставици. Изобщо храните, богати на фибри и витамин С, които спомагат за самоочистване на зъбите и стимулират отделянето на слюнка, особено когато се ядат с кората и се отхапва от тях.
Хроничен фарингит или тонзилит
Често инфекциите на сливиците се дължат на стрептококи в гърлото, които могат да доведат до образуване на камъни/песъчинки по сливиците. Те излъчват силна миризма. Добро лечение е познатата гаргара със солен разтвор всяка сутрин в продължение на 2-3 дни. Високото съдържание на сол (1 с.л. в чаша вода) убива бактериите. След гаргарата изяжте една купичка кисело мляко, заради добрите бактерии и специално пробиотика лактобацилус булгарикус.