Умерената консумация на кафе в дългосрочен план оказва протективен ефект върху нервната система. Кофеиновото съдържание в кръвта има положителна роля върху мисловния процес и забавя деменцията. За умерена консумация се приемат две-три чаши кафе на ден. Екипът на д-р Винченцо Солфризи от Университета "Алдо Моро" в Италия провеждат мащабно изследване, включващо близо 6000 възрастни хора и обяснява това действие на кафето със свойството му да активира аденозин А2А рецептори, които помагат мозъчните клетки да се възстановяват. 

Кога кофеинът не е  безобиден

Зависимост

Тъй като е стимулант за мозъка, редовната му употреба създава зависимост, но без да променя поведението и взаимоотношенията с околните. Ако рязко се откаже човек от кафе, което е обичал в продължение на години, ще стане раздразнителен, но няма да посегне към алкохол, или повече храна, т.е. към други зависимости.

Високо кръвно налягане

Три големи чаши силно кафе не би трябвало да се отразят на здрав човек. Такъв риск може да има при хората с високо кръвно налягане и съответно да помогнат на човек с хипотония (ниско кръвно налягане). 

Усилване на диурезата

При честото уриниране се губят повече калций и магнезий. Но това няма да предизвика намаляване на костната плътност, ако с кафето се  приема допълнително калций чрез две супени лъжици мляко в него. За да не причини дехидратация на организма, след всяко кафе е добре да се изпива и чаща вода.

Смущения на бременността

За бременните се допуска една чаша кафе, но по-големи дози вече се свързват с риск от спонтанен аборт.

Аритмия

Свръхконсумацията на кафе над 5 чаши на ден се отразява фатално на здравето на сърцето особено на пушачите, които обичат ароматното кафе с цигара.

Малко познати положителни ефекти на кофеина 

Кофеинът присъства и в черния чай, какаото, енергийните напитки. Според информация от сп. "Journal of Alzheimer" относно консумацията на 2-3 чаши от ароматната напитка дневно, рисковете от еректилна дисфункция намаляват при мъжете с напредване на възрастта. Несъмнен е ефектът на кафето при главоболие и за общо тонизиране, за по-добра концентрация и продуктивност. Има данни още, че понижава риска от болест на Паркинсон, захарен диабет тип 2 и деменция.