В дните за постно хранене може да се завърши с десерт - тарталети със свежи плодове. Специалната разлика е, че вместо масло се използва маргарин за омесване на тестото.
Ето и рецептата:
250 г брашно
200 г маргарин
100 г захар
2 пакетчета ванилова захар
Желатина от растителен произход агар-агар
Ягоди, киви, круши
Брашното с маргарина, захарта и ванилията са омесват на тесто. Топката тесто се завива в полиетиленово фолио и се оставя в хладилник за половин час. Фомичките се намазват с маргарин и се поръсват с брашно. От тестото се оформят топчета, които се разпределят във всяка формичка равномерно по стрените с палец. Стърчащата част от тарталетите се маха. Дъното се надупчва за да не бухне. Пекат се на 180 С градуса в предварително загрята фурна до порозовяване на тестото. След като изстинат в тарталетите се подреждат резенчета от киви, круша и ягоди.
Може да използвате растителен желатин (агар –агар). Получава се от сварени и пресовани червени водорасли. При разтваряне във вода се образува нежно и силно желе. Една част се смесва с 200 части студена вода. Поставя се в съд на водна баня и се разбърква, докато се разтвори напълно. След това с желатината се намазват плодовете и се слагат в хладилника, за да стегне желатината. Накрая може да поръсите тарталетите с кокосови стърготини и с пудра захар.
Още разнообразни идеи за ястия в дните за постене ще откриете в "Постни рецепти на деня”.