За да бъдете щастливи имате нужда от материален комфорт около вас, но той осигурява само 12% от вашето щастие. Ако сте спечелили от лотарията, ще бъдете щастлив човек за момента, но след една година вие ще се върнете към старата мисловна нагласа и пак няма да сте доволни.

За щастието е нужно съзнание, което да надхвърли собствените ограничения и вярвания. Да изберете безкористните действия и да служите на другите. Това води до истинско и продължително щастие. Това е мъдър живот.

Щастливите хора виждат възможностите, там където нещастните виждат проблемите. 

Ако вие сте щастливи, означава че имате здравословни навици, поддържате добри взаимоотношения с близките и имате успех в живота. 

Махатма Ганди е казал: "Можеш ли сам да бъдеш промяната, която искаш да видиш в света?”.

Приемете, че вие сте света и вашата промяна в съзнанието ще бъде бъдещето на света. Собствената трансформация е мъдрост за бъдещото оцеляване на планетата.

Независимо от професията, човек трябва да бъде човечен.

1. Научете се да слушате останалите; да чувствате със сърцето си; да имате логичен ум и спокойна душа. Когато слушате задълбочено, ще разберете какво виждате, какво чувствате, какво е необходимо в конкретния момент и кой е най-правилния начин да се изпълни тази необходимост. 

2. Връзката с приятелите, с роднините, с колегите във всекидневието е емоционална. Разберете, че всеки от вас е част от мрежата от връзки, които са изградени чрез любов, внимание, страст, симпатия и радост. Емоционалните връзки създават ефективната работа в екип, където няма невъзможни неща, защото има споделени разбирания и виждания за сътрудничество и успех, и защото се оценявате взаимно за таланта и силите на всеки един от вас. 

3. Разширете съзнанието си, че всеки човек има своя йерархия на нуждите, които започват с оцеляването, сигурността, прогресивно издигащи се към любов и принадлежност, себеуважение, успех и реализиране на стойностни цели, по-високо съзнание с непрекъснато усъвършенстване. Ако разширите съзнанието си, ще се научите да събирате духовните плодове под формата на сила на намерението, интуиция, креативност, въображението и съзнателен избор.

4. Не забравяйте важността на действията. Ориентирайте се към действия и знайте, че няма по-голяма сила от любовта в действие. Помнете, че любов без действие е безсмислена, а действие без любов е неуместно.

5. Осъзнайте отговорността си във всички аспекти на вашето благополучие. То включва кариерата, социалните връзки, личните контакти и финансовия успех. Отделете време за почивка и за игра с членовете на семейството, и приятелите, за упражнения и рационално хранене

6. Подобрявайте себеуважението. Научете се да бъдете независими, както от доброто, така и от лошото мнение на другите. Разпознавайте силата на настоящето.
Не си позволявайте да се обърквате и да губите почва под краката си. Бъдете наясно с вашите цели в живота и с приноса, който искате да дадете на обществото.

7. Опознайте добре себе си. Традиционната мъдрост ни казва, че човешкият дух е поле с неограничени възможности, градивност, любов, състрадание, радост и самообладание. Вие ще създадете мир само, когато сте спокойни, и ще създадете обичлив свят, когато се научите да обичате.

Част от обръщението на д-р Дийпак Чопра към дипломираните студенти випуск 2013 на Хартвик Колидж.