"Да дарим надежда на дете в беда" – това е мотото на 21-ото издание на благотворителната инициатива "Българската Коледа". Благодарение на проявената съпричастност на хиляди българи през отиващата си година инициативата разполагаше с бюджет от над 3,5 млн. лева, с които беше купена апаратура за 26 болници в страната. Финансова помощ получиха и близо 600 деца с тежки хронични заболявания.

Преди 3 години Николета се ражда преждевременно, в седмия месец, като тежи едва 800 грама. Вследствие на това е с детстка церебрална парализа и синдром на Силвър Ръсел, свързан с ниско тегло и ръст на детето. Днес тя тежи едва 7 килограма.

Ходи на рехабилитация три пъти седмично и веднъж на плуване, а една жена ходи допълнително в дома й за още три процедури.

Преди няколко месеца след генетични изследвания лекарите предписват на Николета лечение с хормон на растежа. Един флакон от лекарството, който е достатъчен за една седмица, струва 300 лева.

Това са непосилни пари за семейството, а лечението не може да се прекъсва.

С помощта на "Българската Коледа" семейството купува 10 флакона. Лечението обаче ще е дълго и те отново ще кандидатстват за средства от благотворителната инициатива.