Плодовете на диворастящата роза - шипките, имат изключително високо съдържание на витамин С, от който се нуждае човешкият организъм през пролетния сезон. Установено е, че в 100 г вещество по наличието на витамин С шипките превъзхождат в пъти ябълките, касиса и цитрусовите плодове. Плодовете на шипковия храст са добър източник и на каротин (провитамин А), витамин В2 (рибофлавин), витамин РР, витамин К. В тях има богато съдържание на рутин. Заедно с  витамин С той оказват мощен антиоксидантен ефект в организма, който регулира стареенето на тъканите. Шипките доставят на организма разнообразие от минерали: магнезий, калций, калий, манган, селен.

Популярният шипков мармалад, сок от шипки, чаят от шипки и особено студен извлек от плодовете, са чудесни средства срещу пролетната умора.    

Снимка:Thinkstock/Getty Images