Овесените ядки са традиционна закуска в Ирландия и Великобритания. Повечето съвременни хора познават техния вкус от най-разнообразните видове мюсли. При обработката на овесените зърна се отделят трици от техните люспи. Именно те се оказват изключително полезни за детоксикацията на организма.
Причината е съдържанието на фибри, които не се всмукват през червата и в същото време имат способността да поемат течност в обем 1:20.
При това набъбване те изпълват лумена на червата, стимулират перисталтиката и ги изчистват ефективно.
Препоръчват се да се приемат самостоятелно с прясно или с кисело мляко.
Могат да се добавят в бисквити и други печива. Овесени трици се прибавят и към основни ястия, например в омесената кайма.
Когато за първи път опитвате овесени трици, пригответе само 1 чаена лъжичка, предварително накисната в гореща вода за половин час.
Постепенно увеличавайте количеството до 3 супени лъжици, разделени по една лъжица на всяко хранене.
Овесените трици са богати на витамините А, В, Е и много микроелементи - магнезий, мед, калий, калций, цинк и др.
Те са много полезни при запек, наднормено тегло, повишен холестерол и завишени стойности на кръвната захар.
Освен това, изпълвайки стомаха, създават чувство за ситост и бързо премахват глада. Добавяни към храната, те защитават лигавицата на дебелото черво от канцерогени.
Не се препоръчват при остро възпаление на стомаха, дванадесетопръстника и червата.