Годжи бери е дребен безкостилков плод с червен цвят и фини семчици (лат. Lycium barbarum). Има сладък и леко кисел вкус. Расте като вечнозелен немного висок храст в Индия, Китай, Тибет, Монголия. Освен в суров вид, годжи бери е приятен за консумация сушен плод в комбинация с ядки и други сушени плодове, в сирил, кремове, кейкове и торти.
Годжи бери е сред полезните за здравето храни
- Съдържа зеаксантин, един от каротеноидите, необходим за централното зрение в ретината.
- Наличните антиоксиданти забавят стареенето, затова е известен като "плод на младостта”.
- Оказва имуностимулиращо действие.
- Намалява нивото на кръвната захар.
- Понижава холестерола в кръвта.
- Съдържа много витамин С, В1, В2, В6.
- Богат е на желязо, селен, магнезий, калций, калий, фосфор.
- Действа като афродизиак.
Изсушените плодове годжи бери се предпочитат от хора, които са изтощени след боледуване; активно спортуващите хора от всички възрасти; при провеждане на диети за отслабване; профилактично срещу метаболитен синдром.