Плетенето може да се окаже много полезно при намаляване на хроничната болка, симптомите на депресия и тревожност, както и забавяне на появата на деменция.

Резултатите са от изследване на "Knit for Peace" - организация от 15 000 души във Великобритания, която осигурява готови плетива на нуждаещи се хора. Проучването е обхванало 1000 члена на сдружението.

"Съществува огромно количество изследвания, които показват, че плетенето има физически и психически ползи, забавя появата на деменция, бори се с депресията и отвлича вниманието от хронична болка. Това е дейност, която човек може да продължи да извършва до преклонна възраст", се казва в доклада на изследването.

По-голямата част (70%) от анкетираните в проучването на "Knit for Peace" заявяват, че плетенето подобрява тяхното здраве, като основната причина (86%) е, че им помага да се чувстват по-спокойни.

Един от всеки 10 участници (10,7%) казва, че плетенето му помага да се справи с хроничната болка, като почти един на всеки шест (14,3%) казва, че плетенето релаксира мускулите, докато една пета (21,4%) смятат, че помага за облекчаването на болката от артрит.

Повече от една четвърт (26,1%) смятат, че плетенето им помага да намалят кръвното налягане, обикновено заради успокояващия и терапевтичен характер на хобито.

Предходни проучвания по темата също свързват плетенето с:

- Намаляване на депресията и тревожността;

- Разсейване от хроничната болка;

- Повишаване на чувството за благополучие в живота;

- Намаляване на самотата и изолацията;

- Увеличаване на чувството за полезност и включване в обществото.