Заради богатото съдържание на етерични масла, магнезий, фосфор, желязо и витамини С и В, пащърнакът трябва да присъства често в нашето меню. Подходящ е за хора със стенокардия и високо кръвно налягане. Подобрява апетита и стимулира храносмилането. Ползотворното му действие върху бъбреците се проявява с усилена диуреза. Салатата от пащърнак с целина, моркови, магданоз и лимон е естествен афродизиак.

Рецепта за две питки от пащърнак

- 2-3 бр. пащърнак

- 1-2 стръка пресен лук

- 1 ч.л. зехтин

- сол на вкус

- 1 чаша пълнозърнести хлебни трохи

Снимка:Thinkstock/Getty Images

Измийте корените пащърнак и ги остържете. Нарежете ги на парченца и сварете в малко вода, докато станат крехки (около 5 мин.) Миксирайте на пюре и прибавете ситно нарязания пресен лук и зехтина. Разбъркайте добре и оформете две питки. Оваляйте ги в пълнозърнести хлебни трохи и запечете в тавичка в силно загрята фурна.