Пореден позив за ходене до тоалетна. Не стига, че е често, но и усещането при уриниране е доста странно – неприятно гъделичкане, присвиване на стомаха и дори лека болка. Чудя се какво се случва?

Първото ми предположение е гинекологично неразположение. Но вчера ми нямаше нищо. Бях си здрава, ходех до тоалетна нормално и регулярно. Не съм правила нищо по-различно от обикновено в ежедневието си. Как така се събуждам и тялото ми е с други усещания? Не, сигурно не е това.

Може би съм пила или яла нещо, което ми причинява дискомфорт при ходене до тоалетна? Нали се случвало понякога с пикантни храни или такива със съмнително качество. Може би с пиене на приемането на вода й чайове нещата ще се оправят. До обяд изпивам два зелени чая и половин литър вода. Това води само до по-често ходене до тоалетна и засилено неприятно усещане.

Мисля си, че познавам организма си, но често се случва да игнорирам знаците, които ми дава. Душевната и физическата хармония са ми важни, но въпреки това често ги неглижирам, заради ежедневен стрес, работните задачи или просто от мързел.

Продължавам да се чудя какво се случва. Никога не съм изпитвала подобно нещо. Какво изобщо иска да ми каже тялото? Опитвам се да не мисля за симптомите, а просто да си върша работата в офиса. Да, знам, че „синдромът на щрауса“ не е ефективно решение на проблемите, но може пък да помогне. Игнорирането на симптомите обаче не се оказва решение. Парене, сърбеж, невъзможност за естествено ходене до тоалетна по малка нужда – всичко това се случва в моето тяло и колкото и да не ми се иска, трябваше да му обърна внимание.

Като почти всяка жена, започвам с най-лесното – да споделя с приятелка. За съжаление не получавам нищо повече от физиономия, изразяваща съчувствие. Иска да каже, че не й се е случвало ли, се чудя. Всъщност и на мен не беше. До днес. Но сега определено нещо се случва и нещо не е наред.

Следващият помощник е интернет. Въвеждам симптомите в търсачката. И зачитам за нещо, с което не съм се сблъсквала до този момент – цистит. Веднага се променя онази нагласа, която много хора имат по отношение на здравето си – че това е нещо, което се случва на другите и никога на теб. Ето че се случи и на мен. И ако не искам да продължавам да усещам тази неприятност, трябва да потърся лекарска помощ.

Циститът е инфекция на отделителната система,която възниква често вследствие на бактериално замърсяване, в долния отдел на пикочната система. Причината най-често е бактерията Ешерихия коли (Escherichia coli). Множество бактерии се натрупват по стените на пикочния мехур, както и по пътищата, отвеждащи урината извън тялото. И впоследствие се случва точно това, което изпитах и аз - позиви за  уриниране, които често са фалшиви, болка, парене, мътна урина с неприятна миризма.

Добре е да не оставяме признаците на дискомфорт да се натрупват. Индивидуалният подход към всеки случай е особено важен, но след консултация с лекар обикновено се изписват таблетки, които повлиява симптомите. Цистирeн е хранителната добавка, която съдържа стандартизирани растителни екстракти (от американска червена боровинка и златна пръчица) със синергично действие.

Бъдете внимателна към себе си и се вслушвай повече в сигналите на организма си. Ако умеем да слушаме тялото си, то винаги ще ни насочва в правилната посока към най-доброто за нас.

Направи си тест "Познаваш ли добре езика на тялото си?" тук >>