Американският клиничен физиолог д-р Едмън Джейкобс десетки години е изследвал въздействието на съзнателното отпускане на мускулите върху общото нервно напрежение. Той установил неоспоримата лечебна сила на отпускането. В своите монографии той твърди, че всяко нервно и емоционално напрежение може да се премахне чрез пълната релаксация. Изводът е, че

не е възможно да продължите да се безпокоите, ако сте се отпуснали.

Състоянието на релаксация ни е добре познато. То отговаря на тонуса в мускулите и позата на тялото, когато си почиваме и умът ни е освободен от тревожните мисли. Тъй като умората се натрупва с поразителна бързина, добре е да си почивайме по-често.

Краткотраен отдих от 10 мин. на всеки час притежава голяма възстановителна способност

Отдихът е „ремонт” на тялото и на ума. Отпускане може да постигнете и седнали в стола като египетска статуя с длани върху бедрата. В това положение напрегнете пръстите на краката, а след това ги отпуснете бавно. Последователно свийте и отпуснете всички мускули на подбедрицата бедрата, седалището, ръцете, корема, гърдите и гърба, докато стигнете до шията.

Накрая направете движения в кръг с главата в двете посоки

По този начин ще постигнете отпускане на цялото тяло. Това състояние на спокойствие не бива да ви подвежда, че губите работоспособност. Напротив, ще се почувствате с нов прилив на енергия. Именно отдихът, преди да е настъпила умората, ще предотврати стресовото напрежение, безпокойството и преумората.

  • След работа си позволете да полежите преди вечеря. Тази релаксация, освен здравословна, е и по-евтина от едно уиски със сода.
  • Ако набързо съставите план за следващия ден, ще избегнете вечерното си безпокойство.
  • Нервите може да успокоите с дълбоко и равномерно дишане.
  • Обърнете внимание на лицето и отпуснете бръчките между веждите, които се появяват когато се мръщите, както и тези - в ъгълчетата на устните.

Нищо не състарява така преждевременно, както напрежението и преумората. Във ваши ръце е желанието през деня съзнателно да релаксирате. Отпускайте се!   Снимка: Ambro