Германски учени са открили ензим, който може да "изреже" ДНК-то на вируса ХИВ от генетичния код на клетките. Изследването, публикувано в Nature Biotechnology, е било проведено с мишки. Но учените са убедени, че същата методика би могла да се използва с успех и при хората.

Ензимът Brec1 е създаден чрез биоинжинерна техника, която симулира естествената еволюция на протеините. Той е програмиран така, че да изрязва поредици ДНК, носещи характеристиките на ХИВ. Трудността идва от факта, че самият вирус често мутира е е трудно да бъде зададено предварително какво точно са атакува ензимът. Въпреки това немските учени са установили поредица със стабилен състав. Опитите са проведени с бактерии и с мишки, заразени с човешката форма на ХИВ. 

Как точно действа?

Brec1 изрязва само вирусната поредица и запечатва оставената празнина в генетичния код. След 21 седмици в клетките не се наблюдават следа от ХИВ.

Недостатъци

Недостатъците са, че лечение е скъпо, прави организма резистентен към лекарства и има странични ефекти, които варират в своята сериозност. Ензимът изрязва, но не премахва изцяло вируса. Той остава в организма и няма гаранция, че няма да поднови атаките, когато лечението бъде спряно.

Въпрос на време е да разберем дали е дошъл краят на коварната болест?