Миомата е доброкачествено разрастване на мускулната тъкан на матката. Когато прораства към кухината на матката предизвиква обилна и продължителна менструация, или кървене между два цикъла. Ако туморът се увеличава периферно към коремната кухина, може да достигне размери по-големи от тези на самия орган.

Обичайните симптоми са обилна менструация, анемия,

в резултат на кръвозагубата, дисменорея, болки в таза, често уриниране и безплодие. "Миоматозна матка плюс клинични прояви е миомна болест. Миомната болест трябва да се лекува.”, категоричен е доц. д-р Никола Василев, началник на Клиника по обща и онкологична гинекология към Военномедицинска академия. Около 500 000 жени в репродуктивна възраст (между 25 и 49 години) у нас имат доказана миома на матката.

Може да бъде единична или да се открият множество миоматозни възли

чрез ултразвуково изследване. Миомата не се превръща в злокачествено заболяване. Тя не е заплаха за живота, но влошава сексуалните контакти и качеството на живот. 

Миоматозната матка пречи на износване на бременността.

Д-р Мажена Панова, началник на отделение "Патологична бременност” препоръчва профилактични гинекологични прегледи, за да не се откриват миомните възли едва по време на бременността. Мимомата може да се окаже сериозна пречка за правилно развитие на плода, тъй като матката търпи 1000 пъти увеличение до раждането. Същото се отнася и за възлите в нея. Многократното им увеличение създава редица усложнения при раждането.

Не са малко жените, които и след операция на миоматозен възел са родили своите деца.

Повече от десет години акушер-гинеколозите у нас извършват лапароскопски операции при миомна болест. Д-р Красимир Недялков от Първа АГ болница "Св. София” е извършвал операции с отстраняване на повече от 10 самостоятелни миомаозни възли от една матка, при пациентки, които психологически не могат да се решат на хистеректомия (отстраняване на матката). Този вид операция е възможна, но е продължителна и тежка, и за самия хирург.

Ако не се оперира миомата, тя е опасна, когато продължава бързо да расте.

Тогава може да се наложи операция по спешност, поради масивно кървене и анемия.

За премахване на миомните възли се прилагат множество техники:

- термоаблация чрез електрически ток за унищожаване на увредената тъка.

-Използват се също радиовълни и лазерен лъч за локално разрушаване на миоматозния възел.

- Съвременна, но по-скъпа методика, е нехирургична ултразвукова термоаблация, при която източникът на енергия е извън тялото на пациента. 

- Инжектиране под ехографски контрол на медикаменти в самите миоматозни възелчета.

- Тъй като кръвоносните съдове, които ги хранят, са по-широки, са създадени полимерни частици, които се инжектират и проникват в тях, като предизвикват запушването им. Нарушеното хранен на миомата намалява постепенно размера й. 

Миомите са хормонозависими.

По-високото ниво на женските полови хормони естрогени има пряко отношение към появата им. Увеличеното ниво на естрогени в кръвта може да се дължи на кисти в яйчниците, продължителен прием на хормони, липса на овулация.

При менопауза миомите престават да растат и могат да намалеят.

Ако наближава менопауза при пациентката, за облекчаване на симптомите може да се премахнат само възлите, а не цялата матка. За предоперативно лечение се прилагат медикаменти, които намаляват размера им и възстановяват хемоглобина, за по-благоприятно протичане на оперативния процес. Прилагат се аналози на хормони от централната нервна система.

Най-нови са модулатори, които потискат или имитират хормонална стимулация.

Те действат директно върху матката. Българските пациентки имат достъп вече до тази терапия, одобрена от Европейската комисия през 2012 г. за високефективно спиране на маточното кървене и значително намаляване на размерите на миомата.

Акушер-гинеколозите препоръчват жените да се отнасят с необходимата грижа към своето здраве и да не подценяват миомата. Да провеждат профилактични гинекологични прегледи един път годишно.

В момента тече кампания за ранна диагностика и лечение на миома на матката. До 19 юли в Първа АГ болница "Св. София” ще се извършват безплатни прегледи в кабинет № 104 всеки работен ден от 10 ч. до 14 ч. Необходимо е предварително записване на тел. 02/ 44 70 211 в часовете между 14:30 и 17:30 всеки делничен ден.