Мит №1: Не яжте жълтъците на яйцата

Яйцата са една от най-питателните храни на планетата, а техните жълтъци са най-хранителната част от яйцето. Проблемът е в това, че жълтъкът съдържа холестерол и погрешно се е смятало, че от него се повишава холестеролът в кръвта. Поради това съображение често препоръката е била да се ядат по 2-6 цели яйца на седмица, но без жълтъците. Много проучвания показват, че консумацията на яйчен жълтък в 70% от хората не повлиява на нивото на холестерола в кръвта. В 30% от доброволците яйцата и по-точно жълтъците повишават HDL добрия холестерол и променят LDL лошия холестерол в безвреден. Да се лишавате от жълтъка е абсолютно лошо нещо, което може да направите.

Яйцата са много полезни
Те са перфектната природна храна с качествени протеини, здравословни мазнини, витамини, минерали, почти всички хранителни съставки, от които тялото има потребност. Те съдържат холин, от който мозъкът има нужда, а 90% от хората се нуждаят от допълнителен внос. Съдържат лутеин и зеаксантин (мощен антиоксидант, необходим за очите), които понижават риска от очни заболявания. Предимства на яйцата са, че са евтини, лесни за приготвяне и с чудесен вкус. 

Снимка:Thinkstock/Getty Images