#Отървете се от диуретици

Кофеинът и алкохолът имат диуретичен ефект, следователно увеличават количеството на отделената урина и оказват стимулиращ ефект върху работата на пикочния мехур, създавайки чувство за неотложност. Други напитки с такъв ефект са черният и зеленият чай – и двата съдържат до 75 мг кофеин на торбичка. Това означава, че ако консумирате по няколко чаши зелен или черен чай на ден, количеството отделяна урина ще бъде по-голямо. Имайте предвид, че колкото по-гъста е отварата, толкова повече кофеин навлиза в чая, а това увеличава и количеството уриноотедляне. Силни диуретици още са кока-колата, енергийните напитки, шоколадът, както и някои лекарства.

#Пазете се от дразнители на пикочния мехур

Може би сте забелязали, че консумацията на определени храни ви карат по-често да ходите до тоалетната. Такива са пикантните храни, като къри и люти чушки например, които могат да раздразнят лигавицата на пикочния мехур, и така да генерират общи симптоми на слабост на пикочния мехур. Ако имате подобни оплаквания, това е знак, че трябва да намалите консумацията им или да ги изключите от менюто си. Ако сте почитател на пикантното, може да ги замените с подправки и билки, като кориандър, мащерка, естрагон или розмарин – те се отличават с приятния си пикантен аромат и нямат дразнещ ефект. Други общи дразнители, които е добре да отбягвате, са киселите сокове, цитрусовите плодове, газираните напитки и изкуствените подсладители.

#Ограничете течностите

Самоналоженото въздържание от течности е доста често срещано явление сред хората със свръхактивен пикочен мехур. В края на краищата, има логика да се ограничи приема на течности, ако искате да избегнете постоянната и спешна необходимост от облекчение на пикочния мехур. Всъщност, вярно е и обратното – рязкото намаляване на течности може да влоши състоянието, предизвиквайки възпаление на пикочния мехур. Ниските нива на течности, също така, могат да доведат до запек, което е доста лоша новина за пикочния мехур. Мускулите и нервите, които контролират червата и пикочния мехур, са тясно свързани помежду си, и прекомерното напрягане по време на изхождане може да отслаби тазовото дъно. Въпреки всичко не ограничавайте твърде много водата през деня. Намалете приема й вечер. Имайте предвид, че плодовете и зеленчуците съдържат много вода, поради което консумацията им също може да помогне за поддържането нивото на флуидите. Освен това, чрез високото си съдържание на фибри, плодовете и зеленчуците ускоряват метаболизма.

#Следете теглото си

Прекомерното телесно тегло оказва натиск върху пикочния мехур, което може да доведе до изтичане и спешност за уриниране. Ако усетите слабост на пикочния мехур и сте с наднормено тегло, загубата на някой и друг килограм ще ви бъде от голяма полза. За целта, увеличете движението и намалете консумацията на мазни храни, захарни изделия и сладкиши.