Медицинска сестра Сете Бунавентура, която страдала от постоянни болки в левия крак, продължила да работи по време на пика от пациенти с коронавирус в болница Salford Royal. Усещала дискомфорта, но решила да го пренебрегне в името на това да свърши добре работата си на първа линия в борба с вируса. Игнорирането на крампите обаче се оказало фатално за нея. Няколко месеца по-късно тя остава без един крак, споделя в интервю за BBC.

През април, след проведени прегледи, се оказва, че Сете е със сарком - злокачествен тумор на съединителните връзки, и се налага кракът й да бъде ампутиран до коляното.

Какво всъщност се случва. Г-ца Буенавентура e само на 26 години. Работи в болница като медицинска сестра, но й ставало все по-трудно да ходи, заради болките в крака. В началото мислела, че това е просто претоварване и когато успее да си почине, всичко ще мине.

„Когато Covid-19 завладя света, ние работехме почти без почивка. Нямахме време да се тревожим за личните си болки и неразположения“, споделя тя. „Бяхме в болницата постоянно, за да помагаме на пациентите. Така е там – забравяш за своята болка, защото трябва да овладяваш чуждата. Обичам работата си, но в един момент всичко излезе извън контрол“.

Според Сете да работиш като медицинска сестра означава да забравиш за собствената си болка и да се съсредоточиш върху знанията и опита, които имаш, за да си полезен за другите. В крака й е открит тумор с размерите на топка за голф. Той не е засегнал други части на тялото й, но лекарите й казват, че единственият й шанс да оцелее, е, ако кракът й бъде ампутиран до коляното. От появата на първите болки до ампутацията минават едва 4 месеца.

"Разстроих се ужасно много, но нямах много време да мисля за това. Просто го направих“, разказва тя. "Трябваше да се погрижа за себе си и за своето здраве. Мисля, че е важно всеки, който почувства болка, да отиде на лекар, защото може да не мине от само себе си. Ако бях обърнала внимание на здравето си по-рано, може би сега всичко щеше да е различно“. В момента Сете е с робопротеза и се надява от ноември отново да се върне на работа. Опитвайки се да съхрани висок духа си, запазва чувството си за хумор и решава да измисли име на новия си крак.

"Тази година определено беше странна за мен. Просто приемам това, което ми се случи и продължавам да живея. Не знам как да се държа по друг начин", споделя тя в Инстаграм профила си.