И вие ли усещате как първото нещо, което правите сутрин, е да проверите телефона си, вместо да си направите кафе за събуждане? И вие ли забелязвате десетките хора, които цъкат в градския, вместо да разменят мила приказка със съседа си? И вие ли искате да ограничите времето, прекарано с мобилния, но не знаете как? Ето няколко трикчета, които са напълно приложими за всички нас в ежедневието:

Изключете уведомленията

Снимка: istockphoto.com

Често се случва проверяването на едно новопоявило се уведомление за получено съобщение или нещо друго, да се превърне в половинчасово ровичкане в мобилния. Просто изключете всичко, което издава звуков и друг вид сигнал на екрана ви. Разбира се, че няма да изпуснете нищо и всичко ще бъде щателно проверено, но не и в този момент, в който си почивате.

Определете си час на ден, в който няма да бърникате в телефона си

Най-удобно ще бъде този час да се случи след работа – вечер, когато гледате телевизия, готвите, играете с детето или вечеряте. Нека този час бъде семейно време за забавления и усмивки, а не взиране в екрана.

Не използвайте мобилния като аларма

Купете си отделен апарат, който да използвате за събуждане сутрин. Обикновено, когато посегнете да изключите поредната аларма на телефона, се случва така, че засядате на него поне за 30 минути. С този малък трик може да избегнете сутрешните отплесвания.

Снимка: istockphoto.com

Разберете колко точно използвате телефона си

Ще останете шокирани колко дълго прекарвате втренчени в екрана на мобилния. За целта може да инсталирате специални приложения като QualityTime за Android и Moment за iOS.

Използвайте телефона си, само когато имате достъп до wi-fi

В мобилния ви план вероятно са включени 34680322 MB мобилен интернет и това ви дава свобода да разцъквате на воля, където и да се намирате. Ако искате да ограничите използването на телефона обаче, простият трик „само wi-fi” винаги работи. Пробвайте.

 

Снимка: istockphoto.com