Звездата от „Тетрадката“ Джина Роуландс има Алцхаймер и се бори с коварната болест от 5 години, разкри нейният син, режисьорът Ник Касаветис.

94-годишната Роуландс изпълнява ролята на по-възрастната версия на главната героиня на Рейчъл Макадамс, Али, в романтичната драма от 2004 г., базирана на бестселъра на Никълъс Спаркс. Филмът е режисиран от сина й.

Снимка: Getty Images"Накарах майка ми да изиграе по-възрастната Али и прекарахме много време в разговори за болестта на Алцхаймер и желанието да бъдем автентични, а сега, през последните пет години тя има Алцхаймер", казва Касаветис пред Entertainment Weekly."Тя е с пълна деменция. И това е лудост - ние преживяхме болестта, тя я изигра, а сега се стовари върху нас", казва режисьорът на "Тетрадката".

Снимка: Getty ImagesОказва се, че и майката на Роуландс също е имала Алцхаймер. В интервю през 2004 г. Роуландс обсъжда как борбата на майка ѝ със същата болест е повлияла на решението ѝ да приеме ролята на възрастната Али."Последният филм - "Тетрадката" - беше особено труден, защото играя персонаж, който е болен от Алцхаймер", каза тя тогава. "Преминах през това с майка ми и ако Ник не беше режисирал филма, не мисля, че щях да се заема с това - просто е твърде трудно. Това беше труден, но прекрасен филм."

В "Тетрадката" (The Notebook), който излиза през 2004 г., Макaдамс и Райън Гослинг са в ролите на Али и Ноа - двама младежи от много различни социално-икономически среди, които се влюбват през 40-те години на миналия век в Южна Каролина. След като Ноа е призован да служи във Втората световна война, Али започва романс с друг мъж. Когато обаче Ноа се завръща у дома, става ясно, че той все още е влюбен в Али.Роуландс има забележителна кариера в киното, телевизията и театъра, която продължава повече от шест десетилетия. Тя печели две номинации за "Оскар". Четирикратна носителка на „Еми“ и двукратна носителка на „Златен глобус“.

Последният филм на актрисата е комедийната драма от 2014 г. "Шест урока по танци за шест седмици". Последната ѝ телевизионна роля е в епизод на "NCIS" през 2010 г.

Снимка: Getty ImagesРоуландс се омъжва за режисьора и актьор Джон Касаветис, като бракът им продължава от 1954 г. до смъртта му през 1989 г. Двамата имат 3 деца заедно. Дъщерите ѝ Александра и Зоуи са режисьорки, също като брат си.

През 2012 г. се омъжва повторно за пенсионирания бизнесмен Робърт Форест.